Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dit is niet de echte Jezus. ZO zag Hij er wel uit!

10 augustus 2021 · Leestijd 4 min

‘Hoe ziet Jezus eruit?’ Dat hebben veel christenen zich wel eens afgevraagd. Voor de één lijkt Hij op de tekeningen in de kinderbijbel: blond met blauwe ogen. De ander ziet katholieke glas-in-lood ramen voor zich. Maar is er een manier om te ontdekken hoe Hij er écht uit moet hebben gezien? De Universiteit van Manchester deed een poging!

Het is niet gek als jij je Jezus voorstelt als een westerse man. In films, kunst en boeken wordt Hij vaak afgebeeld met een blanke huidskleur. We zijn het er inmiddels wel over eens dat deze Joodse man waarschijnlijk geen blauwe ogen heeft gehad. Toch was het voor velen een verrassing dat Dwight Dissels de rol van Jezus mocht vertolken in The Passion 2017. Zo’n donkere Jezus?! Dat bestaat toch niet? Dwight zelf stond hier niet van te kijken en reageerde heel nuchter: “Ik ben ook de eerste kale Jezus!”

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

"Hij mist iedere schoonheid"

Zegt de Bijbel eigenlijk iets over Jezus’ uiterlijk? Vrij weinig… De woorden uit Jesaja 53:2 lijken een tipje van de sluier op te lichten. Sommige christenen geloven namelijk dat dit een profetie over Jezus is. Hij wordt er als volgt omschreven: “Onopvallend was zijn uiterlijk, hij miste iedere schoonheid, zijn aanblik kon ons niet bekoren.” Niet de beste tekst om je nieuwste profielfoto mee te promoten dus... Jezus zou misschien helemaal niet bekend hebben gestaan om Zijn glanzende lokken, Zijn symmetrische gezicht of Zijn gladde huid. Het lijkt er volgens Equire zelfs op dat Jezus niet goed te onderscheiden was van Zijn vrienden. "Toen Jezus voor de kruisiging gearresteerd werd in de hof van Getsemane, moest Judas Iskariot aan de soldaten bekend maken wie Hij was, omdat zij Jezus en de discipelen niet uit elkaar konden houden." (gebaseerd op de Judaskus uit Matteüs 26:48 e.v.)

Reconstructie

Zo_zag_Jezus_eruit

Ook wetenschappers willen dus weten hoe Jezus eruit moet hebben gezien. Om dit te onderzoeken hebben ze de modernste technieken gebruikt, waarmee bijvoorbeeld onherkenbare lijken worden gereconstrueerd. De onderzoekers creëerden röntgenfoto’s van drie schedels uit de tijd van Jezus en hebben deze nauwkeurig bekeken en vergeleken. Aan de hand van een computerprogramma konden ze vervolgens de dikte van gezichtsspieren en het weefsel bepalen. Op basis van deze gegevens is er mal van een ‘gemiddelde schedel’ ontstaan die de onderzoekers hebben gevuld met klei. Dit was het resultaat:

Jezus_in_andere_culturen

De onderzoekers nemen aan dat Jezus een doorleefde huid had met een Mediterrane tint. Op deze foto wordt Jezus met een baard afgebeeld, maar ook daar is niet iedereen het over eens (geweest). Voor zover bekend kreeg Jezus pas 400 jaar na Zijn dood een baard. Hiervóór werd Hij namelijk vaak afgebeeld als een man met kort haar en gladgeschoren kaken. De baard zou Hem de status van een wijze leraar geven, net als filosofen uit die tijd. Een kwestie van mode dus… Én je referentiekader! Kijk maar eens hoe Jezus in China en Afrika wordt afgebeeld.

Licht of donker. Behaard of kaal. Met of zonder aura. Knap of onopvallend. Groot of klein. Uiteindelijk maakt het niet uit hoe Jezus eruitzag, maar gaat het om wie Hij was. De Bijbel zegt het zelf: “Het gaat niet om wat de mens ziet: de mens kijkt naar het uiterlijk, maar de Heer kijkt naar het hart” (1 Samuel 16:7).

PS: Heb je er wel eens bij stil gestaan dat Jezus waarschijnlijk korter was dan jij nu bent? Mannen uit Zijn tijd waren namelijk gemiddeld maar 155 centimeter lang en wogen zo’n 50 kilo…!

Dagelijks 6x herinnerd worden aan Jezus? CHECK DIT ARTIKEL!

Bronnen: NRC, HP/De Tijd, Esquire

Geschreven door

Marlieke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡