Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dit is de functie van eenzaamheid

2 december 2017 · Leestijd 3 min

56 procent van jullie voelt zich regelmatig eenzaam, 40 procent soms. Helemaal niet gek, vindt eenzaamheidsexpert Gerine Lodder. Eenzaamheid heeft namelijk een functie. Ze vertelt wat die functie is en wat je ertegen kunt doen!

De cijfers van onze Maandagpoll komen aardig overeen met de cijfers van Gerine: “Vijftig procent van de jongeren geeft aan soms of zelfs vaak eenzaam te zijn. Dat klinkt zorgwekkend, maar dat is het niet per se. Eenzaamheid hoort bij het leven. Als je begint op de middelbare school ben je extra alert op hoe mensen met je omgaan. Gevoelens van eenzaamheid liggen op de loer. Het is net als met honger: je lijf geeft aan dat het eten nodig heeft. Als je eenzaam bent, geeft het aan dat we aandacht nodig hebben. Zonder anderen overleven we niet.”

“In je puberteit zijn al die gevoelens wat sterker. Je ontwikkelt jezelf, je identiteit en bent bezig met het sluiten van vriendschappen. Je bent kwetsbaar en extra gemotiveerd om nieuwe relaties aan te gaan. Dat zal ook zo zijn als je een nieuw baantje hebt of op een nieuwe sportclub begint, waar je nog niemand kent.”

Dat kan zorgen voor onzekerheid, maar ook dat heeft een functie. “Onzekerheid klinkt vaak overbodig. Je piekert over iets onnodigs. Maar het is ook een rustmoment waarin je bedenkt of je het goed hebt gedaan of anders had moeten doen. Dat kan dus positief zijn. Net als dat het positief is dat we eenzaamheid kunnen voelen. Al is dat het natuurlijk niet als het je belemmert in je doen en laten.”

Wat zorgt er dan precies voor dat we ons langdurig alleen kunnen voelen? “Dat kan je sociale omgeving zijn. Je wordt gepest of buitengesloten. Je bent anders, waardoor je geen aansluiting vindt. Sommigen hebben moeite met sociale vaardigheden. Zij vinden het moeilijk om gesprekken te voeren en weten niet altijd hoe ze moeten reageren. Ook zijn er doemdenkers. Hun sociale vaardigheden zijn prima en ze hebben vrienden, maar zien het somber in. Belangrijk om daarbij toe te voegen: alleen zijn en eenzaamheid zijn niet hetzelfde. Je kunt je alleen voelen terwijl je mensen om je heen hebt.

Toch is eenzaamheid niet altijd goed! “3 tot 10 procent van de jongeren is blijvend eenzaam. Dat is niet gezond. Bedenk hoe lang je hier al last van hebt en waar je behoefte aan hebt. Zit je niet lekker in je vel? Dan kan het helpen om leuke dingen met vrienden of vriendinnen te ondernemen. Lukt het niet om die stap te zetten om de situatie beter te maken en loop je al een paar maanden te tobben? Zoek dan hulp. Ga naar de huisarts. Hij of zij kan je doorverwijzen naar een psycholoog, maar er zijn ook goede maatschappelijk werkers of jongerenwerkers die je kunnen helpen.”

Heee, wist je dat we de meest kreezie kiekjes en filmpjes delen op ons Insta-account EOBEAM. Niet? Ga ons dan vliegensvlug volgen. Alsjeblieft dankjewel. <3

Geschreven door

Anna Neeltje

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡