Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dit Insta-waardige strand werd in een jaar geruïneerd...

1 mei 2019 · Leestijd 2 min

Vorig jaar ging het instagramkoppel Jake en Marie Fe op reis naar Pantai Merah in Indonesië. Vanwege het bijzondere roze zand heeft dit strand de bijnaam ‘pink beach’. De roze kleur ontstaat doordat kleine stukjes roodgekleurd koraal zich vermengen met het witte zand. Een supermooi stukje schepping dus.

Van ‘pink beach’ naar ‘plastic beach’

Dat was het althans. Een jaar later maakte het stel opnieuw een foto op precies dezelfde plek. Het grote verschil: het strand lag nu vol met plastic rotzooi... Niet bepaald geschikt voor een mooi Insta-moment!   

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

De grote schuldige is de ‘plastic soep’. Plastic afval dat is gedumpt in de oceaan, drijft door zeestromingen naar één locatie toe. Jarenlang heeft het zich daar opgehoopt, maar nu komt het aan land. Naar schatting drijven er zo’n 5.000.000.000.000 (!) stukjes plastic in de oceaan. Bij elkaar is dat een oppervlakte van ongeveer 1.6 miljoen vierkante kilometer. Zolang er plastic bij gedumpt wordt, blijft dit getal groeien. Als dit zo doorgaat, is de hoeveelheid zwerfafval in de oceaan in 2025 zelfs verdubbeld! 

Goed nieuws

Gelukkig is er ook goed nieuws. Zelfs met een Nederlands tintje! De Delftse scholier Boyan Slat schreef in 2012 een profielwerkstuk over een nieuwe techniek om de plastic soep op te ruimen. Op dit moment is hij bezig zijn plan echt uit te gaan voeren. Met zijn nieuwe techniek en een vermindering van het gebruik van plastic, zou de oceaan in 2050 helemaal schoongeveegd kunnen zijn. Of Instaselfies tegen die tijd nog een ding zijn..?  

Meer over Boyans project vind je HIERRRR.  

Geschreven door

Jort

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡