Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dit gebeurt er als je wordt gedrogeerd: ‘De politie moest mijn ouders midden in de nacht bellen’

25 februari 2022 · Leestijd 4 min

"Ik kan me bijna niks meer herinneren van die avond. Ik weet hoe ik bij het concert ben gekomen, maar niet hoe ik ben weggegaan. Soms komen er vage beelden voorbij. Politie die vragen naar mijn ID, ik die van een fiets val, mensen die me uitlachen. De rest van het verhaal weet ik omdat anderen het me een paar dagen later hebben verteld. Een ding is duidelijk: dit was ik niet. Een 17-jarig onschuldig meisje veranderde in een oncontroleerbaar monster. Door één pil waar ik niet om had gevraagd. Doordat ze even niet op haar drankje lette en iemand daar misbruik van maakte."

“Ik heb me jaren geschaamd voor die avond. Ik heb er een relatie door uitgemaakt en mezelf lang niet kunnen vergeven. Ik schaamde me omdat de politie mijn ouders midden in de nacht moest bellen en omdat ik iemand heb geslagen en uitgescholden die me eigenlijk heel dierbaar is. Nu schaam ik me dat ik me ooit schaamde. Ik ben gedrogeerd en dus niet verantwoordelijk voor wat er die avond gebeurd is. Maar toch… De woorden kwamen uit MIJN mond. De klap was van MIJN hand. Waarom blijft een situatie waar ik niks aan kon doen, me nog altijd achtervolgen?”

Wat is drogeren?

Drogeren is het geven van een drug of medicijn, zonder dat iemand dat weet of wil. Vaak gebeurt dit tijdens het uitgaan of op feestjes doordat er drugs zoals GHB, XTC of benzodiazepines in je drankje worden gedaan. Daadwerkelijke cijfers over hoe vaak een drogering voorkomt, bestaan niet. Dit komt omdat het slachtoffer meestal niet ziet dat er iets in zijn of haar drankje is gedaan. Iemand op heterdaad betrappen is dus zeldzaam en zelfs dan wordt er nauwelijks aangifte gedaan.

Nog steeds beschadigd

“Er veranderde iets na die avond. Uitgaan met vrienden voelt niet meer veilig. Ik durf niet alleen naar de wc, houd mijn hand over mijn drankje en fiets nooit alleen naar huis. Een feestje is nooit meer 100% ontspannen en eigenlijk is dat echt niet oké. Vergis je niet: iemand drogeren is een misdrijf en valt volgens de wet onder (zware) mishandeling. We moeten allemaal weer veilig en ontspannen naar een feestje kunnen gaan. Dus let op jezelf, op vrienden en zie je iets verdachts: kom in actie.”

Wat moet ik doen als...

  • ...ik denk dat ik gedrogeerd ben

Als je op dat moment je glas nog hebt, probeer het uit te spugen en waarschuw iemand die je vertrouwt. Probeer contact te krijgen met een EHBO-er of arts en laat het barpersoneel weten wat er is gebeurd. Een arts kan een urinetest doen om te checken of er sporen van drugs zijn. De meeste middelen zijn alleen maar een paar uur tot een paar dagen te zien in urine. Daarom moet je dit zo snel mogelijk doen. Dit kan ook de volgende dag bij de huisarts. Het is ook aan te raden om aangifte te doen. Zo kan de politie contact opnemen met de plek waar het is gebeurd en de eigenaar waarschuwen.

  • ...ik zie dat iemand drugs in een drankje doet

Waarschuw de persoon die gedrogeerd is en het barpersoneel. Ga niet zelf op de vuist, want dat zou nog eens heel fout af kunnen lopen. Meestal loopt er beveiliging rond die goed weet hoe ze met de situatie om moeten gaan. Ben je op een huisfeestje? Dan kun je samen met iemand op hem of haar afstappen, of de politie bellen.

BRON: DrugsInfo, NPO3

Stop de victim blaming: slachtoffers van seksueel geweld dragen geen schuld

Lees ook over:

Stop de victim blaming: slachtoffers van seksueel geweld dragen geen schuld

Geschreven door

Daniëlle

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡