Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dit betekent het spreekwoord: 'De kogel is door de kerk.'

31 mei 2018 · Leestijd 3 min

Misschien heb je het je oma, je vader of gewoon één van je vrienden wel eens horen zeggen als je een beslissing hebt gemaakt: “De kogel is door de kerk.” Maar waar komt deze vreemde uitspraak eigenlijk vandaan?

Dit spreekwoord is waarschijnlijk ontstaan door de oorlogen van heel heel lang geleden, en dan vooral de Tachtigjarige Oorlog, die in 1568 begon. Het was in die tijd namelijk verboden om letterlijk kogels door de kerk te schieten. Alle kerkgebouwen moesten beschermd en intact blijven, uit respect voor de christelijke inwoners van de stad. Als je in die tijd wél besloot om de kerk te beschadigen, werd dat gezien als het allerergste en het meest respectloze dat je in een oorlog kon doen.

Eén van de meest bekende voorbeelden van deze respectloze daad was dus ook tijdens de Tachtigjarige Oorlog, bij de Slag van Haarlem in 1573 (val je al in slaap?). De Spanjaarden maakten tijdens dit gevecht een resoluut besluit: ze gingen de stad aanvallen. En terwijl ze dit deden, schoten ze een enorme kogel in de St. Bavokerk in Haarlem. Waarschijnlijk was deze kogel bedoeld om de predikant, die niet langer in God geloofde, van zijn spreekstoel te schieten. De predikant kwam er met de schrik vanaf. De kogel bleef namelijk in de muur van de kerk hangen. Fun fact: die kogel zit nog steeds in de muur van die kerk, en je kunt hem tot op de dag van vandaag nog bekijken!

Wat nou de link is met het gezegde? Dat is niet helemaal honderd procent zeker. Hoogstwaarschijnlijk heeft dit te maken met het besluit om de kerk niet te sparen (terwijl dat juist zo belangrijk was), om zo de oorlog te kunnen winnen. Precies zoals de Spanjaarden in Haarlem hadden gedaan. Mocht er dus ooit iemand aan je vragen waar dit spreekwoord vandaan komt, dan kun je het nu helemaal uitleggen!

Zo, dat was weer genoeg geschiedenisles voor vandaag. Of had je nog niet genoeg? In dat geval kun je nog even lezen waar het Ichthus-visje eigenlijk vandaan komt! Dat doe je hier.

BRON: IsGeschiedenis.nl

Geschreven door

Anouk

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡