Navigatie overslaan

Gratis inloggen

Praat mee op onze sites, beheer je gegevens en abonnementen, krijg toegang tot jouw digitale magazines en lees exclusieve verhalen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

NPO 3
Uitgelichte afbeelding

5x Dingen die je kunt doen als iemand aan zelfdoding denkt

13 september 2024 · 10:55

Update: 13 september 2024 · 12:18

Wist je dat in Nederland elke dag vijf mensen overlijden aan zelfdoding? Het zou dus zomaar kunnen zijn dat mensen die jij kent, denken aan zelfdoding. Maar hoe praat je erover en hoe kun je helpen? Psycholoog Manon Merkus van 113 geeft je tips.

Als je merkt dat iemand in je omgeving aan zelfdoding denkt, is dat natuurlijk ontzettend heftig en kan het lastig zijn om te weten wat je moet doen. Toch zijn er een aantal stappen die je kunt nemen om er voor die persoon te zijn en misschien zelfs een verschil te maken.

1. Herken signalen

Soms zijn de signalen maar heel klein, maar het is belangrijk om alert te zijn op veranderingen in iemands gedrag. “Bijvoorbeeld wanneer iemand zich erg terugtrekt, op social media sombere dingen post of uitspraken doet als 'het hoeft voor mij niet meer'. Als je merkt dat iets niet klopt, neem dat gevoel dan serieus en probeer in gesprek te gaan.”

2. Praat erover

Dit is misschien wel de moeilijkste stap, maar enorm belangrijk. Je hoeft niet bang te zijn dat je door over zelfdoding te praten iemand op ideeën brengt. “Vraag eens hoe het écht met die persoon gaat en wees niet bang om direct te vragen of ze aan zelfdoding denken. Een open en eerlijk gesprek kan een groot verschil maken.”

3. Wees een luisterend oor

Misschien lastig als je een persoon bent die graag wil helpen. Maar als de persoon begint te praten, luister dan zonder te oordelen of te snel advies te geven. “Door direct lichtpuntjes in iemands leven op te noemen, kan iemand dichtklappen omdat ze zich minder begrepen voelen. Soms is er nou eenmaal niet direct een oplossing, maar helpt het al om gewoon je hart te luchten.” Laat zien dat je er voor de persoon bent en het gesprek niet uit de weg gaat. Stuur af en toe een berichtje, bel diegene op of spreek af om samen iets te doen. Het is goed om te laten zien dat je om hem of haar geeft en dat hij of zij er niet alleen voor staat.

4. Hulp zoeken

Hoe goed jij ook kunt luisteren, soms is er meer nodig dan wat jij kunt bieden. “Moedig de persoon aan om te praten met zijn of haar ouders, mentor, vertrouwenspersoon op school of een keer te bellen met de Kindertelefoon of te chatten met 113. Door volwassenen te betrekken, voorkom je dat jij alle verantwoordelijkheid zelf gaat dragen. Zij kunnen de persoon helpen om de stap te zetten naar professionele hulp.”

5. Zorg óók goed voor jezelf

Er voor iemand willen zijn die met zelfmoordgedachten struggelt, kan zwaar zijn. Vergeet niet om ook goed voor jezelf te zorgen. “Praat met iemand die jij vertrouwt over je eigen gevoelens en over wat er speelt. Het is belangrijk dat jij ook steun hebt.”

Op zoek naar hulp?

Denk jij aan zelfdoding? Neem 24/7 gratis en anoniem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via 0800-0113 of chat met een van hun medewerkers op 113.nl.

Of bel gratis en anoniem naar de Kindertelefoon via 0800-0432 of chat met een medewerker via Kindertelefoon.nl

Meest gelezen

Lees ook