Ga naar submenu Ga naar zoekveld

DILEMMA: Studeren in de bibliotheek of gewoon thuis?

7 november 2017 · Leestijd 3 min

To bieb or not to bieb? Het is DE levensvraag van elke student. Wij helpen je graag een weloverwogen keuze te maken tussen de bibliotheek als jouw ‘leer voor je tentamen tempel’ en je eigen vertrouwde huis als jouw ‘studeer je suf paleis’. Christel (17) is een bieb-aanhanger, Wilke (22) blijft liever gewoon thuis.

Christel <3 bibliotheek

Christel: “Een bibliotheek is dé plek waar ik het meest productief kan zijn. Ik mag hier niet praten en niet eten, dat is wat ik het grootste gedeelte van de dag doe, dus ik houd superveel tijd over. Nee grapje, dat is niet de enige reden. Vooral het idee dat ik naar de bieb ga, helpt me al heel erg. Op mijn kamer thuis doe ik van alles, waaronder studeren. Het is voor mij echt moeilijk om niet afgeleid te worden als ik thuis zit. Naar de bibliotheek gaan doe ik maar met 1 doel, namelijk studeren, en dat weet mijn concentratievermogen ook..

Ik moet 10 minuten fietsen en dan zit ik in de bieb. Ik studeer nu psychologie, maar vorig jaar in vwo 6 studeerde ik ook al in de bibliotheek in plaats van thuis. Mijn zus deed dit ook en raadde me aan het eens te proberen. Voor ik het wist zat ik daar met mijn hele klas in het weekend en tijdens toetsweken te studeren.

Studeren in de bibliotheek is ideaal, maar je moet wel een goede bieb uitkiezen. Als er de hele tijd mensen voorbij lopen en er ook kinderen zijn, kan ik net zo goed in een supermarkt gaan zitten, dat werkt gewoon niet. Ongemakkelijke momenten zijn er ook weleens. Ik kijk bijvoorbeeld als een zombie voor me uit als ik dingen herhaal en in mijn hoofd probeer te krijgen, het gebeurt regelmatig dat ik dan oogcontact maak met een lotgenoot, dat is wel awkward.”

Wilke <3 thuis

Wilke: “Niets is zo fijn als mijn bureau schoonvegen, een pianomuziekje aanzetten en met een glas drinken binnen handbereik de strijd aangaan met de studiestof. Ik spreek met mezelf af wanneer ik pauze neem zodat ik even gitaar kan spelen, heel hard kan gillen of op de grond kan liggen en hardop tegen mezelf kan praten. Allemaal dingen die in de bibliotheek niet kunnen of in ieder geval niet wenselijk zijn.

Ik heb weleens geprobeerd in een bibliotheek te studeren, want iedereen was er ontzettend enthousiast over. Ik fietste er door de regen heen en stond voor een gesloten deur, want op zaterdag ging hij pas om 10 uur open. Toen ik eindelijk snapte hoe de computer werkte en ik eenmaal een uurtje aan het studeren was, werd ik weggejaagd omdat ik blijkbaar een computer had moeten reserveren. Wist ik veel.

Thuis studeren geeft me vrijheid, de post-it’s en to-do lijstjes hangen overal en ik ben niet afhankelijk van andere mensen. Ook is niets zo fijn als in mijn pyjama vanuit mijn bed leren over de grootheden van de afgelopen eeuwen. Aangezien ik in mijn pyjama zit, is er geen risico dat ik in een supermarkt te veel geld uitgeef aan een vluchtige lunch, want ik durf mijn huis niet uit en smeer dus maar een boterham of eet de restjes van gisteren. Thuis studeren? I love it. Enige nadeel is dat je ervoor moet zorgen dat je de boeken al tijdig hebt gereserveerd en opgehaald bij de bibliotheek.. Gelukkig staat er ook heel veel online.”

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡