Ga naar submenu Ga naar zoekveld

"Die Jezus uit Nazareth is een bijzonder slechte zakenman"

8 juli 2017 · Leestijd 4 min

Jezus uit Nazareth deed dingen nogal, tja, anders. Ook als het om geld ging, had Jezus niet bepaald een alledaagse aanpak. We kruipen in de huid van 2 mannen die na een ontmoeting met deze man uit Nazareth de conclusie trekken dat hij nogal onhandig is met geld.

Thomas de duivenverkoper

Al jaren stond Thomas met zijn duiven op het tempelplein in het centrum van Jeruzalem. De zaken gingen prima. Het tempelplein is het drukbezochte plekje van de stad en de mensen die langs komen, willen vaak een offer brengen waar ze een duif voor nodig hebben. Ideaal. Gisteren was een bijzondere dag: Jezus uit Nazareth – de man waar veel mensen al weken over praten – kwam langs. Thomas hoopte dat hij een duif van hem zou kopen, dan kon hij daarover opscheppen bij zijn vrienden. Het liep totaal anders: Hij hoorde tumult en zag Jezus woedend zijn kant oplopen met een zweep van touw in zijn hand. Hij had deze man nooit eerder gezien, maar hij zag direct dat Jezus bloedserieus was en zette het op een lopen.. Het was een kabaal achter hem en hij hoorde later van zijn collega’s dat Jezus alle tafels en het geld door de tempel heeft gesmeten. Er is echt iets goed mis met die man hoor. Hij is nu het beste handelsplekje van de stad kwijt. Gelukkig hoorde hij het gerucht dat Jezus binnenkort weer verder trekt, tot die tijd blijft hij wel even thuis.

De tempelreiniging (vanaf vers 13)

De Rijke Jongeling

Het ging hem zijn hele leven al voor de wind. Hij was geboren in een welgesteld gezin en opgevoed met de Joodse tradities. Mensen kenden zijn vader en hadden ontzag voor hem. Hij hoorde dat Jezus uit Nazareth bezig was met een doortocht door Judea en naar zijn stad kwam. Dat kwam goed uit, want hij wilde graag weten wat hij nog meer kon doen om een zo goed mogelijke Jood te zijn en het eeuwige leven te verdienen. Jezus wilde hem vast wel te woord staan.  Het was een magisch moment om Jezus eindelijk te ontmoeten. “Jezus, wat moet ik doen om het eeuwige leven te verkrijgen?” Zijn hart maakte een sprong toen Jezus begon over de geboden. Als iemand alle geboden kende, was hij het wel. Hij voelde zich trots toen hij Jezus ten overstaan van al deze mensen kon vertellen dat hij ze allemaal had nageleefd. “Wat kan ik nog meer doen?” Hij had verwacht dat Jezus hem zou vertellen dat dit het was, dat hij genoeg deed, maar in plaats daarvan gaf de man uit Nazareth een heel ander antwoord: “Als je volmaakt wil zijn moet je naar huis gaan, alles verkopen, de opbrengt aan de armen geven en mij volgen” Het voelde alsof de grond onder zijn voeten wegzakte. Het eerste – naar huis gaan - deed hij. Hij voelde zich verslagen, no way dat hij al zijn bezittingen zou verkopen. Niemand zou hem nog serieus nemen als hij zijn geld en daarmee zijn aanzien verkwanselde. Hij had altijd respect gehad voor Jezus, maar dit ging te ver. Wát een slechte zakenman..”

Rijke Jongeling (vanaf vers 17)

Jezus ging totaal anders met bezit en geld om dan de mensen om hem heen. Christenen volgen Jezus, dus zij gaan ook totaal anders met geld om dan de mensen om hen heen. Toch? Ik kan alleen voor mezelf spreken, maar als ik eerlijk ben, kan ik mezelf heel goed vinden in de reacties van Thomas en de rijke jongeling. En jij?

 

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡