Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Deze toffe EOJD funfacts wil je weten!

1 maart 2018 Leestijd 3 min

Als je al eerder op de EO-Jongerendag bent geweest, heb je door dat er heel veel mensen binnen zijn en dat er, als je even verdwaasd om je heen kijkt, best wat lampjes hangen. Maar hoeveel precies, is je ongetwijfeld een raadsel. Goed nieuws: na dit stuk gelezen te hebben, kun je je vrienden imponeren met jouw EO-Jongerendagkennis.

Kleedkamers
Met al die acts, toffe artiesten en hun hele crew moeten er natuurlijk genoeg kleedkamers zijn. Hoeveel dat er precies zijn? 12! Daarbij wordt de make-up en styling in twee verschillende ruimtes gedaan.

GelreDome
Het allertofste evenement van het jaar vindt plaats in het GelreDome. Hier is ruimte voor 26.000 bezoekers. De meeste ruimte is er, met 15.000 plekken, op het veld. Op de tribunes is nog ruimte voor 11.000 extra enthousiastelingen.

Medewerkers
Van de BEAM-redacteuren tot de artiesten en pizzabakkers. Er zijn ontzettend veel mensen aan het werk om er een onvergetelijke dag van te maken. Dit jaar steken 800 man op 26 mei hun handen uit de mouwen, waaronder 450 vrijwilligers. Onveilig hoef je je niet te voelen, want er lopen 100 beveiligers rond.

Lights
Je wilt alles goed kunnen zien als je staat te wachten totdat For KING & COUNTRY op het podium verschijnt of als er gezongen, gedanst, gesproken wordt. Om daarvoor te zorgen zijn er 298 bewegende lampen, 88 stroboscopen (snel flitsende lampen), 800 dimmers en 6 megagrote spots. Een simpele druk op de knop, zoals je dat thuis doet, is niet voldoende. Daarom zijn er vier professionals nodig die ervoor zorgen dat het een echt spektakel wordt.

Camera
Omdat we na deze dag eindeloos willen nagenieten, wordt alles gefilmd. Dat doen we niet met een lullige smartphone. Nee, in totaal zijn er 12 camera鈥檚, waarvan er een aan een kabel dwars door de zaal vliegt, een is er op een kraan bevestigd en 3 camera鈥檚 staan op het podium.

Action
Vorige jaren heb je misschien gezien dat we een rond podium gebruikte waar je omheen kunt staan. Het is best lastig om daar een ouderwetse backstage bij te regelen. Daarom staan de instrumenten onder het podium opgeslagen.  Natuurlijk heeft niemand zin om overmatig veel te gaan sjouwen. Daarom is er een liftje waarmee alle spullen naar boven kunnen worden geheveld.

Besef je terwijl je dit leest dat je nog geen kaarten hebt maar wel supergraag naar de EO Jongerendag wilt? Geen probleem! Hierrr scoor je je tickets.

Geschreven door

Anna Neeltje

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 馃挍馃挕