Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Deze rechten heb je als stagiair!

25 april 2018 Leestijd 3 min

Heb je een verschrikkelijke stage achter de rug of word je voor een hongerloontje behandeld alsof je in dienst bent? Er zijn manieren om hier iets tegen te doen. Een stagiair heeft namelijk ook gewoon bepaalde rechten waar je je altijd op kunt beroepen. Maar hoe zit dat nou precies? Wij leggen het uit.

De wetten

Als stagiair ben je geen officiële werknemer en dus heb je ook niet dezelfde rechten als de mensen in dienst. Toch valt een stagiair wel binnen een bepaalde regelgeving: de Arbeidstijdenwet en de Arbeidsomstandighedenwet. Dit betekent dat een werkgever ervoor moet zorgen dat je bijvoorbeeld ook een helm krijgt als dat nodig is en dat je niet in een kantoor mag werken dat op instorten staat. Kortom: jij moet net als iedereen in een veilige omgeving werken. De Arbeidstijdenwet geeft aan dat je niet meer uren mag maken dan wettelijk is toegestaan binnen de sector waar je werkt. Dus nee, je stagebegeleider mag niet al zijn werk op jou afschuiven als dat betekent dat jij 70 uur per week moet werken. Voordat je aan je stage begint is het verplicht om een stageovereenkomst te tekenen. Hierin staat alles waar jij recht op hebt. Mocht dit in de praktijk niet kloppen, dan kun je hier dus altijd op terug vallen.

Je werkt niet 茅cht

Veel mensen weten hoe het voelt: je werkt keihard, maar krijgt er weinig voor terug. Officieel ben jij niet in dienst van het bedrijf, maar bestaat er een werk-leerverband. Het bedrijf moet daarom jouw leerdoelen continu nastreven, dat is dan wel weer verplicht. Deze leerdoelen moeten door jou, je stagebedrijf en je opleiding worden goedgekeurd.  

De vergoeding

Helaas pindakaas, wettelijk gezien is een bedrijf niet verplicht om jou geld te geven. Dus dat hongerloontje dat je wel krijgt is vaak een onkostenvergoeding. Deze vergoeding kan dus ook extreem variëren per bedrijf. Sommige bedrijven hebben de stagevergoeding vastgelegd in een cao, anderen doen het uit de losse pols. Daarnaast zijn er ook bepaalde scholen (zoals voorheen de School van Journalistiek), die geld kunnen eisen voor de stagiaires die zij aanleveren. Bij die laatste bedrijven verdien je dan ook vaak iets meer. Gemiddeld ligt een stagevergoeding tussen de 100 en 500 euro.

De praktijk als stagiair

Regelmatig wordt een stagiair uitgebuit en veel stagiaires hebben het idee dat ze alleen maar koffie mogen inschenken. Om dit misbruik aan te kaarten en om hopelijk verandering te brengen in dit probleem, heeft het FNV een meldpunt stagemisbruik opgericht. Hier kun je terecht wanneer je het idee hebt dat je uitgebuit wordt tijdens je stage. Zij geven je dan een passend advies of ze helpen je om je stagebedrijf aan te spreken. Kan het allemaal echt niet door de beugel? Vergeet dan ook niet om je school erbij te betrekken, in veel gevallen staan zij aan jouw kant.

Emma had een absolute horrorstage, lees haar verhaal hier.

Geschreven door

Anouk

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 馃挍馃挕