Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Deze DJ gaat de BEAM silent disco op Opwekking TeenZone op zijn kop zetten

15 mei 2024 · Leestijd 5 min

Ken jij Peter Porter?! Vast niet. Dat zou heel goed kunnen kloppen, want voor die naam heeft hij niet gekozen. Nee, we hebben het natuurlijk over: RETAIN! In dit artikel lees je waarom hij bewust de grootste kans van zijn leven naast zich neerlegde. En we kijken vooruit naar Opwekking TeenZone natuurlijk!

‘Retain’?

Als kind pakte Retain (echte naam: Peter Hoeijenbos) elk instrument vast die hij tegenkwam. Hoorde hij dance muziek, dan begon hij te stuiteren. “Ik volgde veel dj’s die op jonge leeftijd al begonnen en ik dacht: dat wil ik ook!” Dus begon hij met het maken van nummers op zijn zolderkamertje. “Op een gegeven moment werd ik er steeds beter in en ontmoette ik meer mensen uit die wereld. Zo heb ik onder andere contact gehad met Martin Garrix. En dan kom je op het punt dat je een serieuze artiestennaam moet hebben.”

Op een gegeven moment werd ik er steeds beter in en ontmoette ik meer mensen uit die wereld.

Peter bedacht drie opties en liet mensen stemmen: Peter Porter, Rock 7, Retain. “Die laatste is het geworden vanwege de betekenis. Het is een werkwoord en houdt in dat je iets vast kan pakken, een houvast, net zoals het geloof. De Nederlandse betekenis behouden, zegt ook: ik ben gered. Ik wilde geen willekeurige naam kiezen, maar iets met een diepere laag. Zo heet ik al sinds 2013, toen ik ongeveer 15 jaar oud was was.”

Wat betekent het geloof voor jou?

Peter is altijd al gelovig geweest en naar de kerk gegaan. Op zijn vijftiende heeft hij zich laten dopen.

'Retain' staat voor mijn geloof.

“Tuurlijk ben ik er soms minder mee bezig geweest, maar ik heb nooit getwijfeld aan de aanwezigheid of het bestaan van Jezus in mijn leven. Ik merk dat dat heel uniek is. Het is wel het fundament van mijn leven, wat in alles terugkomt. Ook in mijn muziek.”

Wat wil je bereiken?

“De christelijke muziekwereld wordt gedomineerd door worship. Wat ook logisch is: het gaat over het aanbidden van Jezus. Maar ik denk dat er nog veel meer te halen is op het gebied van muziek die wij maken als christenen. Ik vind dance muziek leuk. Waarom kan dat niet christelijk zijn?”

Er is veel meer te halen op het gebied van muziek die wij maken als christenen.

“Ik wil dat mensen genieten van mijn muziek, dan ten eerste. En ten tweede hoop ik luisteraars iets mee te geven door de tekst. Het is dance muziek, maar de teksten gaan over het geloof. Ik hoop dat mensen daar iets van leren: juist ook mensen die Jezus nog niet kennen.”

“Ik heb bewust gekozen om alleen christelijke dancemuziek te maken. Er is zoveel dance muziek, maar dat gaat vooral over andere onderwerpen. Ik heb daar een bewuste keuze voor gemaakt, en ik ben daarom ook niet ingegaan op mooie kansen van belangrijke platenmaatschappijen. Geloof me, ik had genoeg kansen om te groeien in de ‘reguliere’ wereld. Ik zag dat niet zitten. Dan zou ik in nachtclubs moeten draaien, en daar haal ik geen voldoening uit. Ja, het was een kans waar ik vaak aan terugdenk, maar ik geloof dat God deze keuze gezegend heeft en in deze keuze aanwezig is. Er zijn veel normale dj’s; juist omdat ik christelijk ben, kan ik iets anders brengen als artiest en ben ik zo te onderscheiden.”

Mensen linken dance muziek snel met clubs, drank en drugs en vinden dit ‘niet van God’.

Vinden mensen het weleens oneerbiedig?

“Tuurlijk krijg ik reacties dat mensen het oneerbiedig vinden. Het gaat dan niet om de teksten, maar om het wereldse gevoel dat mensen erbij krijgen. Mensen linken dance muziek snel met clubs, drank en drugs en vinden dit ‘niet van God’.

Maar wat maakt iets perse christelijk? Is alles wat je in de kerk doet christelijk? En alles daarbuiten niet dan? Ik vind dat een grijs gebied. Je moet kijken naar: wie maakt de muziek? Mijn muziek komt van een christen die leeft voor Jezus en dat betekent iets voor het product. Voor mij is dat het allerbelangrijkst.”

Mijn muziek komt van een christen die leeft voor Jezus en dat betekent iets voor het product.

Wat kunnen we verwachten bij de Silent Disco?

“Eén woord: FEEST! We gaan plezier hebben met elkaar en samen genieten van de muziek door lekker los te gaan. We zitten als christen vaak genoeg in de kerkbanken, we mogen ook springend en dansend God groot maken. Juist met een christelijke knipoog als fundament: we mogen blij zijn en feestvieren met elkaar, JUIST omdat we allemaal geloven in Jezus. En dat mag ook met de voetjes van de vloer.”

Geschreven door

Sarah Neerhof

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡