Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Deze 5 schoolweetjes wist jij nog niet!

3 september 2019 · Leestijd 4 min

Waarom heet de Bosatlas eigenlijk Bosatlas? Hoeveel uren zit je eigenlijk op de middelbare school? Deze vragen kunnen ineens door je hoofd spoken middenin je toetsweek of gewoon tijdens een saaie les. BEAM zoekt het voor je uit!

1 - Bosatlas

Ja, waarom heet de grote Bosatlas eigenlijk zo? Het heeft niks met bossen te maken, maar de eerste atlas (in 1877 al!) werd gewoon gemaakt door meneer Bos! Later werd zijn werk overgenomen door meneer Niermeyer. Daarom heeft de Grote Bosatlas ook nog een tijdje Bos-Niermeyer Schoolatlas der Geheele Aarde geheten, wat hilarisch is! Gelukkig is dit in 1968 gewoon weer veranderd naar De Grote Bosatlas, scheelt weer!

2 - 4700 uur!

Op een schooldag weet je vaak precies hoeveel uur je nog moet, maar hoeveel uur zit je eigenlijk in totaal op de middelbare school? Dit hangt er natuurlijk vanaf welk niveau je doet. Logisch, want 6 jaar is een stuk langer dan 4 jaar. De overheid heeft een paar jaar geleden een minimaal aantal lesuren verplicht gesteld voor elke middelbare school. Voor VMBO (4 jaar) is dit 3700 uur in totaal, voor havo (5 jaar) is dit 4700 uur en voor vwo (6 jaar) is dit 5700 uur. Flink veel uren dus! Per school kan dit nog verschillen, er is namelijk geen maximaal aantal uren.

3 - Muziek

Waarom kan je songteksten altijd zo makkelijk onthouden maar je leerstof niet? Dit heeft alles te maken met hoe je geheugen werkt. We kunnen tekst veel makkelijker onthouden als het op een bepaalde melodie is gezet. Dit betekent ook dat muziek een goed hulpmiddel kan zijn om te leren! (Check hieronder hoe dat eruit ziet....) Ga maar na, waarom ken je het alfabet zo goed? Precies, dit heb je ook op een melodie geleerd. Zo zijn er ook meerdere onderzoeken geweest die hebben aangetoond dat woordjes leren op muziek veel effectiever is dan gewoon stampen. Probeer het maar eens uit! En als dat toch niet werkt, zijn dit andere tips om toch je tentamenweek door te komen! 

Joram probeerde ook op muziek te leren, check hier hoe dat ging!

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

4 - Spijbelen

Tot het 8uur les, ook nog eens van die saaie leraar…. Het kan wel eens in je opkomen om lekker eerder naar huis te gaan. Maar wat zijn hier de gevolgen van?
Voor een enkele keer ongeoorloofd afwezig zijn (= zonder goede reden) zijn geen officiële regels. Dit pakt elke school op zijn eigen manier aan, maar de kans is groot dat je wel een paar uur na moet blijven. Als je veel vaker, 16 uur in 4 opeenvolgende weken, ongeoorloofd afwezig bent is je school verplicht om dit te melden bij leerplicht. Dan gaat een leerplichtambtenaar kijken wat in jouw geval een toepasselijke straf is. Dit kan een geldboete zijn, maar ook een taakstraf of zelfs een gevangenisstraf! Toch nog maar een uurtje volhouden dus….

5 - Rugtas

Elk jaar zie je ze weer lopen, brugklassers met een veeeeel te grote rugtas waardoor ze zelf bijna omvallen. Maar hoeveel weegt de gemiddelde schooltas nou eigenlijk? 
Ook dit hangt weer van een aantal dingen af. Neem je keurig al je boeken in 1 keer mee, stop je de helft in je kluisje (slim!) of laat je alles thuisliggen (minder slim…)? Het advies in Nederland is dat een schooltas maximaal 10% van je eigen gewicht mag wegen. Als jij bijvoorbeeld 50 kilo weegt, zou je tas dus maximaal 5 kilo mogen wegen. Helaas is in bijna de helft van de gevallen de rugtas (veel) te zwaar, omdat de boeken steeds dikker worden. Dit komt door extra informatie en meer plaatjes in je boeken. Er zijn in onderzoeken zelfs tassen van 10 kilo gewogen! Absoluut niet goed voor je rug, dus vertel dat maar aan je leraar die vraagt of je je tekstboek, werkboek, antwoordenboek, schrift én laptop meeneemt!

Welke vraag blijft er door jouw hoofd spoken? Laat het ons weten, vinden we leuk! App ons op 0683673700 of stuur een mailtje naar beamredactie@eo.nl!

Geschreven door

Inge

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡