Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Deze 5 dingen kun je tijdens de ramadan als christen doen voor je islamitische vrienden

13 april 2021 · Leestijd 3 min

De ramadan is dinsdag begonnen. Een periode waarin moslims vasten van zonsopgang tot zonsondergang tot het Suikerfeest op 12 mei. Een ver van je bed show? Zeker niet! Denk eens aan klasgenoten, je buurman of het meisje achter de kassa: je kent vast wel iemand die meedoet aan de ramadan. Dit kun jij voor ze doen:

Geïnspireerd op een artikel van onze collega’s van EO Visie

1. Duik de Bijbel in

Ook in het christelijk geloof is vasten niet iets onbekends. Jezus vastte bijvoorbeeld 40 dagen en nachten in de woestijn. Leer meer over wat het vasten voor die Bijbelse figuren heeft betekent met deze bijbelteksten:

  • Jezus: Matteüs 4
  • Mozes: Deuteronomium 9:9
  • David: 2 Samuël 1:12

2. Bid voor moslims

Tijdens de ramadan zijn moslims niet alleen aan het vasten, maar ook meer aan het bidden. Een mooie aanleiding om mee te bidden. Weet je niet zo goed wat je moet bidden? Stichting Evangelie & Moslims heeft een gebedskalender gemaakt die je daarbij kan helpen.

3. Leer!

Wat geloven moslims eigenlijk? Wat zijn de verschillen met het christelijke geloof? Wat weten we eigenlijk over de Islam? Leer de moslims in je omgeving beter begrijpen en kennen door simpelweg te googelen. Begin eens met deze blog over de verschillen tussen islam en christendom. Of… vraag het gewoon direct aan een moslim :).

4. Even geduldig zijn...

De ramadan is niet zomaar wat. Er worden speciale voorbereidingen getroffen voor het moment dat ze weer mogen eten en ze proberen vijf keer per dag naar de moskee te gaan om te bidden. Moslims zijn dus vooral met zichzelf, hun familie en verplichtingen bezig. Heb eventjes geduld met je islamitische buren, vrienden en klasgenoten als ze niet gelijk reageren of kunnen chillen.

5. Aan tafel

Regelmatig worden vrienden, familie en buurtgenoten uitgenodigd voor een ramadan-maaltijd. Superleuk om op in te gaan! Je krijgt zo een goede band en meer begrip voor de vastenperiode. Misschien kun je zelfs nog voor en met elkaar bidden.

De christelijke Dani (18) wilde zijn islamitische klasgenoten ook beter leren begrijpen. Daarom maakte hij samen met hen een talkshow waarin ze praten over hun geloof. Lees en bekijk er hier meer over.

Bron: EO, Visie

Geschreven door

Daniëlle

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡