Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Deuteronomium: Mozes vertelt ALLE wetten nog een keer en legt dan het loodje

4 februari 2018 · Leestijd 4 min

Bijbel lezen is kneitersmoeilijk én fantastisch mooi! Wij zetten samen met jou onze tanden in deze bibliotheek met verhalen, profetieën, brieven en poëzie. ARE.YOU.READY?! Vandaag kijken we naar het boek waarin Mozes nog eens even ALLE wetten voorleest.

Algemene informatie

Aantal bladzijden (Jongerenbijbel): 42
Aantal hoofdstukken: 34
Hoeveelste boek in de Bijbel: #5
Betekenis naam: Grieks – tweede wet
Populairste gedeelte: Luister Israël, de Heer, onze God, de Heer is de enige‘ (Deuteronomium 6:5)

Tweede wet?!?

In het Grieks betekent deuteronomium dus tweede wet. De tweede wet? Heb ik dan de eerste wet gemist? Nee hoor, geen zorgen! In dit boek worden de wetten die in de vorige Bijbelboeken al zijn langs geweest nog een keer herhaald. In hoofdstuk vijf vind je bijvoorbeeld de tien geboden weer, die je ook al hebt gelezen in Exodus.

De verhaallijn van Deuteronomium

In bijna dit hele boek is Mozes aan het woord. Het boek bestaat uit drie toespraken van hem. Inmiddels dwaalt het volk Israël al veertig (!!) jaar door de woestijn. Ergens ter hoogte van de stad Suf, aan de oevers van de Jordaan, spreekt Mozes het volk toe. Ze hadden net de koning van de Amorieten verslagen. Hij doet dit in vier toespraken.

In zijn eerste toespraak geeft Mozes een verslag over wat er gebeurd is met het volk in de periode dat ze vertrokken vanaf de berg Horeb tot hun aankomst bij de vlakte van Moab. Hij vertelt over de veldslagen, de routes die genomen zijn, en de vijanden die ze ontlopen hebben.

In zijn tweede toespraak (Deut. 4:44) kijkt Mozes juist naar de toekomst. Wat staat het volk van Israël nog te wachten? En hoe kunnen ze ervoor zorgen dat de toekomst van het volk goed wordt? Mozes herinnert ze aan de tien geboden en de andere wetten die al een paar keer de revue zijn gepasseerd.

De derde toespraak gaan vooral over de wetten voor het leven van alledag. Er staat bijvoorbeeld dat het volk altijd een deel van de oogst moet afgeven aan Levieten, vreemdelingen, weduwen en wezen.

De laatste toespraak is iets anders dan de vorige toespraken. Mozes geeft hele duidelijke instructies over hoe het volk van Israël Kanaän binnen moet gaan. Ook wordt Jozua officieel aangewezen als opvolger van Mozes. Daarna zingt Mozes en lied om vervolgens te bidden voor alle stammen van Israël.

Tragedie

Dan gebeurt het meest tragische gedeelte van dit bijbelboek. Mozes sterft, op de top van de Neboberg. God laat hem nog het land zien waar het volk naar zijn dood zal terechtkomen. Mozes was 120 jaar oud en hij wordt begraven door Godzelf, op de Moabvlakte. Tot aan het einde van zijn leven waren zijn krachten niet afgenomen en zijn ogen niet verzwakt, en het volk Israël bleef dertig dagen in rouw op de vlakte. Zij luisterden naar Jozua, die was vervult door de geest van de Heer.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Waarom lezen?

Deuteronomium is misschien niet een heel liefdevol om te schrijven (zoveel klinkers, zo verwarrend), maar het boek barst wel van de liefde! Het woord liefhebben komt zelfs vaker voor in dit boek dan in Hooglied! In de Joodse cultuur wordt het boek ook wel Sjema genoemd (een stuk makkelijker te spellen) wat ‘luister!’ betekent. Het verhaal begint met dit woord en gaat verder: “de HEER is de enige. Heb daarom de HEER lief met hart en ziel en met inzet van al uw krachten”. Met dit vers wordt duidelijk dat we alleen God moeten liefhebben, en niet andere goden. Als jij een vriendje of vriendinnetje hebt wil je ook niet dat hij of zij ook een liefdesrelatie heeft met iemand anders.

Ons goede voornemen voor 2018 is om elke week een Bijbelboek door te spitten. Check hier de artikelen over eerdere bijbelboeken.

Geschreven door

Melissa

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡