Ga naar submenu Ga naar zoekveld

DENKSTOF: Moet je als christen vegetariër zijn?

10 juli 2020 · Leestijd 3 min

In deze aflevering van Denkstof is het de vraag of je als christen vegetariër moet zijn. Vanuit de studio bespreken Joram en 'huis-theoloog' én vegetariër Reinier Sonneveld deze stelling. "Maar het staat toch niet in de bijbel?" Bekijk de aflevering hierboven!

Wat zegt de bijbel?

“Alle dieren zijn geschapen door God, dus je gaat er eerst eens over nadenken of het verstandig is om te eten”, geeft theoloog Reinier Sonneveld aan, die zelf ook vegetariër is. In de bijbel is er maar één echte discussie over dit onderwerp. Die komt terug in 1 Korintiërs 8:13. Vrij vertaald kun je dat in de huidige tijd zien als het ‘verafgoden’ van vlees, zo vertelt Reinier. “Als je dit vlees laat staan in het kader van het milieu en dierenleed, is dat dus een soort offeren. Voor mij persoonlijk is dat een belangrijke reden om geen vlees te eten.”

Moet je dan vegetariër worden?

“Het moet niet, er moet sowieso weinig in het geloof”, geeft Reinier aan. Het gaat volgens hem vooral om een stukje bewustwording. Je draagt verantwoordelijkheid voor de aarde die God heeft gemaakt. Hoe kun je bijdragen aan een mooiere wereld? Ook het Denkstof-panel is het daarmee eens. Als christen moet je niet perse vegetariër zijn, zegt 95%. Maar ook de jongeren achter de deur zien hun verantwoordelijkheid “we moeten voor de aarde zorgen, maar dat kan ook op andere manieren dan stoppen met vlees eten.”

Wat moet je dan wel doen?

“Wij zijn hier op aarde om met elkaar te leven en het leven op aarde mooier te maken.” Hierin ga je voor jezelf keuzes maken geeft Reinier aan. “Ik vind het goed om mezelf te beheersen op bepaalde vlakken, en ik koos ervoor om geen vlees te eten.” Betekent dit dat jij nu ook meteen geen vlees moet eten? Nee dus. Maar wees je bewust van de invloed die jij op je omgeving hebt, en denk van daaruit na over je keuzes.

Meer afleveringen van Denkstof zien? Je ziet ze hier

Wil jij deze aflevering van Denkstof tot de praktijk brengen, bespreken met anderen of gebruiken voor jouw bijbelstudie? Bekijk hier het aansluitende lesprogramma van Jong Protestant!

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡