Ga naar submenu Ga naar zoekveld

DENKSTOF: Komt er een Derde Wereldoorlog?

22 juli 2020 Leestijd 2 min

In deze aflevering van Denkstof wordt nagedacht over de kans op een Derde Wereldoorlog en of we daar bang voor zouden moeten zijn. Vanuit de studio bespreken Joram en 'huis-theoloog' Reinier Sonneveld wat er in de Bijbel over oorlogen te vinden is. Bekijk de aflevering hierboven!

Wat zegt de Bijbel?

Volgens een onderzoekje op de BEAM-site verwacht 35% van de christelijke jongeren dat er binnen tien jaar een Derde Wereldoorlog komt. De resterend 65% denkt dit niet. Reinier vertelt wat er in de Bijbel over oorlog staat: "Het gaat in de Bijbel regelmatig over oorlog, maar vrijwel nooit over voorspellingen van oorlog. Waar vooral veel over geschreven staat is angst en hoe je daarmee om kan gaan. Bijvoorbeeld in Mattheüs 6: 31 - 32: "Maak je geen zorgen. Houd je bezig met God's nieuwe wereld en doe wat God van je vraagt."

Mogen we dus niet bang zijn?

Reinier: "Bovenstaande bijbeltekst betekent natuurlijk niet dat je nergens over na mag denken of nergens bang voor mag zijn, maar het gaat over je focus. Focus je allereerst op God en zijn koninkrijk. Ook Jezus was bang in de tuin van Getsemane, angst hoort bij het leven. Ergens is het ook gezond en beschermt angst ons tegen dingen. Maar we hoeven het niet uit de hand te laten lopen en bijvoorbeeld te gaan piekeren." 

Waarom houdt God geweld niet tegen?

Reinier: "Ik denk dat God ons tegen ontzettend veel beschermt, maar dat we dat lang niet altijd door hebben. Er gaat veel meer nét goed dan nét verkeerd in ons leven. Tegelijkertijd respecteert hij onze vrijheid en kunnen we er wel echt een puinhoop van maken, wat in het geval van oorlogen  zo is."

Meer afleveringen van Denkstof zien? Je ziet ze hier

Wil jij deze aflevering van Denkstof tot de praktijk brengen, bespreken met anderen of gebruiken voor jouw bijbelstudie? Bekijk hier het aansluitende lesprogramma van Jong Protestant!

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 馃挍馃挕