Ga naar submenu Ga naar zoekveld

DENKSTOF: Is de Bijbel 98% waar?

10 augustus 2020 Leestijd 3 min

Kunnen we elk woord in de Bijbel letterlijk nemen? En staan er fouten in? In deze aflevering van Denkstof zoeken presentator Joram Kaat en theoloog Reinier Sonneveld antwoorden op deze vragen. Ook vertellen drie jongen hoe verschillend ze hierover denken en toch allemaal christen zijn.

Hoe betrouwbaar is de Bijbel?

Aan het begin van de aflevering kijken Joram en Reinier naar de uitkomsten van het panel-onderzoek. Honderd jongeren uit heel kerkelijk Nederland gaven deze week antwoord op de vraag: Is de Bijbel 100% waar? 73% denkt van wel, 27% denkt van niet. Joram vraagt aan Reinier wat we over de betrouwbaarheid van de Bijbel weten. Reinier: "Er staat best veel over de Bijbel in de Bijbel. Zo zegt bijvoorbeeld Paulus bijvoorbeeld dat de Bijbel 'van God komt' en 'God geblazen' is. Je kunt het vergelijken met een boot en de wind. Een boot is niets zonder de wind, maar kan vervolgens wel op zijn eigen manier van A naar B sturen. Je kunt God vergelijken met de wind en de bijbelauteurs met de boot."

Heeft de Bijbel alle antwoorden?

Reinier: "Nee, de Bijbel heeft niet álle antwoorden denk ik, maar wel op de grote vragen. Het is dus geen handboek hoe je gelukkig kan worden. Het geeft vooral antwoord op de vraag: 'Wie is God?' Ik geloof niet dat de Bijbel op alle vlakken historisch correct is. Zo staat bijvoorbeeld in de Bijbel dat de aarde rust op pilaren: we weten nu dat dit niet zo is. Dit soort fouten betekenen niet dat de boodschap van de Bijbel niet waar is, maar het is wel zo dat niet alles historisch correct is."

Waarom komen er geen nieuwe Bijbelboeken meer bij?

Reinier: "Het Nieuwe Testament wordt niet meer aangevuld omdat de brieven en boeken die er nu in staan, geschreven zijn door ooggetuigen. Mensen die Jezus echt op aarde hebben zien wandelen. Betrouwbaarder dan dat wordt het natuurlijk niet. Joram: "Een beetje net als een serie waarvan de eerste twee seizoenen super sterk zijn en het daarna alleen maar ongeloofwaardiger wordt." Reinier: "Ja, dit is het beste wat we hebben en hét allerbeste boek om te leren kennen wie God is."

Wil jij deze aflevering van Denkstof in de praktijk brengen, bespreken met anderen of gebruiken voor jouw Bijbelstudie? Bekijk hier het aansluitende lesprogramma van Jong Protestant!

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 馃挍馃挕