Ga naar submenu Ga naar zoekveld

DENKSTOF: Ga je naar de hel als je niet gelooft?

13 augustus 2020 Leestijd 3 min

De hel. Is er echt vuur? En gaan mensen die niet geloven daar voor eeuwig heen of zit dit anders? Presentator Joram Kaat en huistheoloog Reinier Sonneveld bespreken dit lastige thema in deze nieuwe aflevering van Denkstof. Ook vertellen drie jongeren of zij geloven dat de hel bestaat en wie daar dan heen zouden kunnen gaan.

'Dus jij denkt dat ik naar de hel ga?'

Joram: "Als een vriend die niet gelovig is aan mij vraagt of hij naar de hel gaat, vind ik het echt lastig om hierop te reageren.. Want hoe zit het nou?" We vroegen het aan het Denkstof-panel (een groep van honderd jongeren uit allerlei verschillende kerken in Nederland). Hier kwam het volgende uit: 58% denkt dat mensen die niet geloven naar de hel gaan, 42% gelooft dit niet. Joram: "Deze cijfers maken het niet veel duidelijker dus, maar wat zegt de Bijbel erover?"

Reinier: "In Mattheüs 25: 45-46 staat dit: 'Elke keer dat jullie niets deden voor een van de gelovigen die hier naast mij staan, deed je niets voor mij. Die mensen krijgen eeuwige straf. Maar de goede mensen krijgen het eeuwige leven.' Het lijkt er dus op dat aan het eind der tijden een verdeling komt tussen 'goeierikken' en 'slechterikken', maar het is moeilijk om duidelijk te krijgen op basis waarvan de categorieën worden ingedeeld. Er zijn gelovigen die denken dat het criterium is of je hebt geloofd of niet en andere gelovigen denken dat het veel meer afhangt van hoe liefdevol bent geweest tegen je medemens toen je op aarde was."  

Het kwaad komt er niet mee weg

Reinier: "Hoe het allemaal ook precies zit met de hel: er komt een dag dat er wordt afgerekend met het kwaad dat in de wereld is. Er gebeuren erge dingen en sommige mensen komen hiermee weg: misbruikers, oorlogmisdadigers. Christenen geloven niet dat de dood een soort ontsnapping is, maar dat deze mensen alsnog geconfronteerd worden met hun daden. Want God is liefde en God is rechtvaardig." 

Joram: "Ik vind het heftig om erover na te denken dat mijn vrienden die niet geloven naar de hel zullen gaan. Wat moet ik zeggen als een vriend dit aan me vraagt?" Reinier: "Vertel dan maar gewoon eerlijk wat je denkt, ook als je het niet zeker weet allemaal. Het is een hoopvolle gedachte dat het kwaad er niet mee weg gaat komen." 

Wil jij deze aflevering van Denkstof in de praktijk brengen, bespreken met anderen of gebruiken voor jouw Bijbelstudie? Bekijk hier het aansluitende lesprogramma van Jong Protestant!

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 馃挍馃挕