Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De vlag van Sterre Koning | EO-Jongerendag 2022

16 juni 2022 · Leestijd 3 min

Ineens was daar een vlag, in regenboogkleuren. Sterre Koning rende over het podium van de EO-Jongerendag en riep dat liefde voor iedereen is. Het was in een flits voorbij. De vlag verdween in het publiek en duizenden jongeren zongen en dansten vervolgens mee met Happy Day, sinds jaar en dag een EO-Jongerendag-klassieker.

Er gebeurde nog meer op die dag. Er waren fantastische optredens, inspirerende toespraken en een knallende finale. Speak Life was de boodschap, woorden hebben kracht. Vertel de mensen om je heen dat je van ze houdt. Elk moment waarop jij je mond opendoet, heb je de keuze om iets op te bouwen of iets af te breken. En aan het begin staat God, vertelde spreker Shelton Telesford. God spreekt eerst, nog voordat iemand ooit iets over jou gezegd heeft: hoop, liefde, rust. Hij spreekt leven.

En er was een vlag.

Wisten wij van BEAM ervan? Die vraag is ons vaak gesteld. Meestal volgde dan meteen de volgende vraag: keuren wij de actie af? Is het podium van de EO-Jongerendag de plek voor ‘dit soort’ activisme?

Het is niet zo moeilijk om antwoord te geven op die vragen, maar daarna wordt het lastiger. Want het gaat dan niet meer over die vlag, het gaat over personen. Over hetero’s, homo’s, en jongeren die op zoek zijn naar hun identiteit. Hoe blijf je elkaar vinden als de meningen uiteenlopen? Hoe blijven we elkaar zien als mensen? Wat blijft er over van Speak Life als emoties en stellige overtuigingen de boventoon voeren?

De vlag van Sterre Koning laat ons zien waar ‘leven spreken’ écht over gaat. Het is niet zo moeilijk om aardig te doen als mensen het met je eens zijn. Maar zorgvuldig je woorden kiezen als je verschillend denkt, dan hebben we de hoop, liefde en rust nog veel harder nodig.

Nee, wij wisten niet van de vlag. En er zijn betere manieren denkbaar om duidelijk te maken dat Gods liefde voor iedereen is. Maar als de EO-Jongerendag ons iets geleerd heeft, is het dat Speak Life betekent dat er plek is voor iederéén.

BEAM is er voor alle jongeren, op wie ze ook verliefd worden, wie ze ook (willen) zijn. Daar hebben we geen vlag voor nodig. Maar ons podium is wel de plek om jongeren te laten ervaren dat ze niet alleen zijn, dat God geen uitzonderingen maakte toen Hij als eerste sprak.

Dat doen we niet alleen op de EO-Jongerendag, maar ook elke dag online via onze socials en website. Jij bent welkom!

Maarten Vermeulen - Hoofdredacteur BEAM

Geschreven door

Maarten

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡