Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De Stadskerk VBG | “Deze kerk voelt als een grote familie”

9 juni 2018 · Leestijd 5 min

Sta jij elke zondag te swingen in de kerk, handjes in de lucht en gaan met die banaan? Of weet je niet beter dan stil te zitten naast je ouders, psalmen die uit het orgel knallen en een stokoude (maar ontzettend lieve) koster die met moeite in zijn stoel neerploft? Wij willen in ieder geval ALLES weten over de kerk waar jij zo dol op bent en bespreken alle ins en outs in ‘Church Maps’. Deze keer praten we met Jessica (15) over de Stadskerk VBG in Groningen.

Info

Ontstaan: Zes mensen uit de kerk ‘Bethel’ in Drachten kregen een passie om een kerk in Groningen op te richten. In 1988 werden de eerste diensten gehouden. Deze diensten waren avonddiensten om te ontdekken of er voldoende animo was. In 1990 werd de Stadskerk VBG een zelfstandige kerk.

Doel:  ‘Wij bestaan om Gods liefde te ontvangen, te beantwoorden en door te geven.'

Leden: 1600

Dienst: Elke zondag om 9.30 uur en 12.00 uur (2 diensten)

Adres: De Stadskerk VBG, Friesestraatweg 221, 9743 AE Groningen.

Hé Jessica! Hoe ben je in de Stadskerk VBG terechtgekomen?

“Mijn ouders, broer en ik gingen altijd naar de katholieke Sint-Jozefkerk. We reden vijf jaar geleden langs de Stadskerk Vrije Baptisten Gemeente. Mijn broer wilde daar weleens een keer gaan kijken, want hij vond het er leuk uitzien. We twijfelden eerst een beetje, want onze kerk was wel prima. Alleen waren er niet zoveel jongerenactiviteiten. Toen gingen we een keertje met de familie naar een dienst en bleven we plakken. We vonden het heel leuk en wilden niet meer weg.”

Hoe zien de diensten eruit?

“Voor de dienst loopt er een klok af van twee minuten. Daarna begint de band met een vrolijk nummer. Na het eerste lied komt er iemand op het podium die iedereen welkom heet. Meestal doen we dat op een creatieve manier. De ene keer geef je je buurman of buurvouw een knuffel en de andere keer een hand. Dat is iedere week verschillend. Daarna wordt er voor de dienst gebeden en gaan we verder met God aanbidden. Na een paar nummers komt de preek en deze duurt ongeveer een half uur. Hierna zingen we nog een paar nummers en wordt er gevraagd wie Jezus in zijn leven wil aannemen. Ook kan er voor je gebeden worden door het bidteam. Ondertussen wordt er verder gezongen en voor het laatste lied komt er iemand op het podium en bidt voor een zegen. Daarna is er nog een vrolijk afsluitend lied en wordt er koffiegedronken. Voor jongeren tussen de 18-30 jaar is na de tweede dienst ’t Koffiehuisje. Hier kunnen ze samen koffiedrinken en nieuwe mensen leren kennen.”

Wat is er voor jongeren te doen in de Stadskerk VBG?

WhatsApp_Image_2018-06-08_at_20.40.38

“Tieners vanaf 12 jaar tot en met 18 jaar kunnen naar ‘Reflect’. Dit is een keer per maand. We doen dan spelletjes, hebben een eigen kring, luisteren naar een korte preek en aanbidden God. Ook gaan de tieners ieder jaar een weekend op reflectkamp. Daar heb je ook diensten, wordt ervoor elkaar gebeden, spelen we spelletjes en hebben we outdoor-opdrachten. We hebben ook iedere tweede zondag van de maand ‘Kingdom Culture’. Dit is een jeugddienst voor 18 jaar en ouder, maar iedereen is welkom. Het bestaat uit aanbidding en een preek. Hierna eten en drinken we wat samen. Ook is er iedere woensdag in het Huis van Gebed een avond voor jongeren. Deze heet ‘Wildfire’. Daar zing ik in het aanbiddingsteam.”

Zou je de Stadskerk VBG aanraden aan andere jongeren?

“Ik zou de kerk zeker aanraden. Het is een levende kerk en dat maakt het eigentijds. De worshipnummers van Opwekking, Hillsong en Elevation Worship spreken mij aan. Ik vind de mensen liefdevol en behulpzaam. Er heerst veel blijheid. Iedereen is er voor elkaar en het voelt als een grote familie die je al jaren kent. Ik vind het heel fijn dat er veel activiteiten zijn waar ik deel aan kan nemen. Ik ben muzikaal en vind zingen leuk. Hier kan ik mij ontwikkelen in de worshipband. De Stadskerk VBG is een kerk waar je je thuis kunt voelen en waar je mag zijn zoals je bent. Het is een kerk die je steunt en je wilt bijstaan. Ik kan hier Jezus’ liefde ervaren.”

Als je de Stadskerk VBG met één woord moet omschrijven, welk woord zou je dan gebruiken?

“Ik zou het woord ‘familie’ gebruiken. Met de Heere als hoofd kan iedereen deel uitmaken van zijn lichaam. Iedereen heeft een andere taak en iedereen hoort erbij. God houdt van al zijn familieleden. We hebben elkaar nodig. Als een persoon zich zwak voelt, dan is er altijd iemand die wil bidden en iemand bij wil staan. We strijden samen als een familie tegen de duivel. In de kerk zijn best wel wat mensen die een depressie hebben. Wij staan als familie om die mensen heen en willen ze versterken en er voor ze zijn.”

Denk je dat je je hele leven in de Stadskerk VBG blijft?

“Aan de ene kant denk ik van wel, omdat het een gemeente is waar ik mij thuis voel en met plezier heenga. Hoe de diensten in elkaar zitten vind ik mooi en dat past bij mij. De liederen en preken spreken mij aan. Als God wil dat ik ergens anders heenga of misschien een andere kerk wil opbouwen dan doe ik dat ook. Ik kan dit nog niet met zekerheid zeggen.”

Ben jij nou laaiend enthousiast over jouw kerk en wil je dat de hele wereld erover hoort?! Stuur dan een mail naar beamredactie@eo.nl met een kleine motivatie over jouw kerk en waarom wij daar aandacht aan moeten besteden in Church Maps!

Geschreven door

Jade

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡