Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De Ontmoetingskerk in Dronten (Flevoland) | “De gemeente is zoekend, maar saamhorigheid vind ik in elke dienst.”

17 maart 2018 · Leestijd 5 min

Sta jij elke zondag te swingen in de kerk, handjes in de lucht en gaan met die banaan? Of weet je niet beter dan stil te zitten naast je ouders, psalmen die uit het orgel knallen en een stokoude (maar ontzettend lieve) koster die met moeite in zijn stoel neerploft? Wij willen in ieder geval ALLES weten over de kerk waar jij zo dol op bent en bespreken alle ins en outs in ‘Church Maps’. Deze keer praten we met Bertine (25) over een kleine, hechte kerk in Dronten: De Ontmoetingskerk.

De Ontmoetingskerk

Ontstaan: De Ontmoetingskerk bestaat sinds 14 maart 1964 als Christelijk Gereformeerde Kerk. Op dat moment maakt de kerk nog deel uit van een mengelmoes van verschillende gemeentes. De diensten vonden plaats in verschillende ruimtes en soms zelfs in tenten. Ondanks het gebrek aan een vaste ruimte werden de diensten druk bezocht, en dus was een eigen gebouw steeds harder nodig. Eind jaren tachtig werden er verschillende inzamelacties opgezet, hierdoor kon in 1991 de ontmoetingskerk gebouwd worden. Dominee H.J. Plantinga deed hier zijn intrede en haalde een hoop mensen binnen als evangelisatiepredikant.
Doel: Van God en van elkaar leren en op een gezonde en verantwoorde manier met elkaar omgaan en God daarmee dienen. Als kerk laten ze zich leiden door het evangelie van Jezus Christus en willen ze op Hem wijzen als de bron van ons bestaan.
Leden: 534
Dienst: Iedere zondagochtend om 09.30 uur en zondagmiddag om 18.30 uur
Adres: De Ontmoetingskerk, Ketting 20, Dronten

Vragenvuur over De Ontmoetingskerk in Dronten

Hé Bertine! Hoe ben je in de Ontmoetingskerk terecht gekomen?
“Via mijn zus en haar man. Toentertijd waren er nog zogenaamde ‘ontmoetingsdiensten’; diensten met veel opwekking en een band. Hier kwamen veel mensen op af en ook mijn man en ik waren er geregeld te vinden. We woonden toen nog in Nunspeet en raakten een beetje uitgekeken op onze eigen kerk. Toen we besloten om in Dronten te gaan wonen was het voor ons snel duidelijk welke kerk we zouden kiezen en hebben we ons hier ingeschreven. We kwamen toen direct in een Bijbelstudie-groep terecht. Daardoor kregen we meteen het idee dat we erbij hoorden en voelden we ons ontzettend welkom.”

Hoe zien de diensten eruit?
“Omdat we op dit moment geen vaste dominee hebben, verschillen de diensten nogal. Hierdoor hebben we de ene keer een vrij traditionele dienst en de andere keer meer opwekking. Bij dat laatste voel ik me altijd iets meer betrokken, dat heeft zeker mijn voorkeur. Maar uiteindelijk gaat het me om de saamhorigheid met de gemeente en die vind ik in elke dienst. Dit is uiteindelijk ook de reden dat ik naar de kerk ga. Samen delen in het geloof en met elkaar Zijn liefde ervaren, dat is voor mij het belangrijkst.”

Op dit moment verzorg ik samen met mijn man een pleegkindje.

Jongeren in de Ontmoetingskerk

Ontmoetingskerk_Dronten_Church_Maps

Wat is er voor jongeren te doen in de Ontmoetingskerk?
“De kerk probeert jongeren er altijd goed bij te betrekken. Zo hebben we verschillende Bijbelstudie-groepen voor alle leeftijden en is er eens in de zoveel tijd een jongerendienst. Daarnaast speelt er een vaste band in de kerk die jongeren aanmoedigt mee te doen als ze dit leuk vinden. De jongeren in onze kerk kunnen ook altijd terecht bij de jeugdleiders. Niet alleen om over God en Jezus te praten, maar ook om een keer gezellig wat mee te drinken. Een toffe samenkomst is het jaarlijkse kamp dat, in samenwerking met andere kerken in Dronten, door een groep oudere jongeren wordt georganiseerd.”

Ga je graag naar deze kerk?
“Op dit moment verzorg ik samen met mijn man een pleegkindje. Hierdoor is het nu even lastig om iedere zondag in de kerk te zitten. Misschien is dit een excuus voor mezelf, maar voor mij betekent dit niet dat ik God kwijt ben of hem uit het oog verlies. Ik haal mijn voeding nu vooral uit mijn Bijbelstudie, muziek en door af en toe naar de kerk te gaan. Door het gebrek aan een vaste dominee merk ik wel dat de kerk steeds leger begint de raken en de diensten er soms wat anders uitzien. Door dit alles voel ik nu iets minder de drang om iedere zondag in de kerk te zitten.”

Op zoek naar de juiste weg

Als je jouw kerk in één woord zou moeten omschrijven, welk woord zou dat dan zijn?
“Zoekend. En dat bedoel ik zowel voor mezelf als voor de kerk en haar gemeente.  We zijn als kerk op zoek naar een nieuwe dominee en de juiste manier om de diensten in te vullen. Ikzelf probeer op dit moment de juiste weg te vinden in mijn eigen leven en op welke manier ik de kerk hierbij kan betrekken.”

Denk je dat je je hele leven in deze kerk blijft?
“Nee. Maar dat is ook omdat ik niet vastzit aan een kerk. Ik vind wel dat je er vol voor moet gaan wanneer je ergens deel van uitmaakt. Zo zie ik dat ook bij mijn eigen gemeente. Maar ik denk wel dat je overal je geloof kunt delen, dus wanneer er iets ander op je pad komt is dat ook goed. Het gaat uiteindelijk om het geven en ontvangen van Gods liefde, waar dat ook is.”

Jouw kerk in Church Maps?

Ben jij nou laaiend enthousiast over jouw kerk en wil je dat de hele wereld erover hoort?! Stuur dan een mail naar beamredactie@eo.nl met een kleine motivatie over jouw kerk en waarom wij daar aandacht aan moeten besteden in Church Maps!

Geschreven door

Anouk

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡