Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De Ontmoeting in Emmeloord | “Als wij ons laten zien, dan motiveert dat de rest ook”

4 november 2018 · Leestijd 4 min

Sta jij elke zondag te swingen in de kerk, handjes in de lucht en gaan met die banaan? Of weet je niet beter dan stil te zitten naast je ouders, psalmen die uit het orgel knallen en een stokoude (maar ontzettend lieve) koster die met moeite in zijn stoel neerploft? Wij willen in ieder geval ALLES weten over de kerk waar jij zo dol op bent en bespreken alle ins en outs in ‘Church Maps’. Deze week praten we met Susanne (18) over haar kerk in Emmeloord: De Ontmoeting Hervormd West.

Informatie over De Ontmoeting:

Ontstaan: De Ontmoeting is de gemeente van de PKN Emmeloord waar ruimte is voor de gereformeerde bondsmensen die graag nog uit Statenvertaling en oude berijming diensten wilden. 

Leden: 400 

Dienst: 9:00 of 10:30 uur, ‘s avonds om 17:00 

Adres: Europalaan 42, 8303 GK Emmeloord

He Susanne! Hoe ben je bij deze kerk terecht gekomen?

“Toen ik 3 was verhuisden mijn ouders en ik vanuit Dronten naar Ens. We gingen langs bij verschillende kerken, op zoek naar waar we ons thuis voelden. Ik was een peutertje, dus ik weet er niet veel van. Ik weet wel dat we in 2004 bij deze kerk terecht kwamen. En dat beviel goed, dus we zijn gebleven.”

Wat vind je het leukste aan de dienst?

“Dat is eigenlijk altijd anders. Soms is de preek het mooiste, soms het deel dat we lezen bij de schriftlezing en soms de liederen die we zingen. En vaak gewoon de hele combinatie. Als de psalmen perfect aansluiten bij de preek, dan is het geheel nog mooier. En ik vind het heel fijn dat ik uit mijn drukke wereldje kan stappen en hier tijdens de dienst veel rust ervaar.” 

“Wij zingen vaak psalmen. Dat klinkt wat uit de mode, maar hoeft niet zo te zijn. Ze zijn wel wat moeilijker te begrijpen dan Opwekking, dus je moet nadenken over wat je zingt. God staat centraal in de psalmen, terwijl in andere liederen het gevoel meer centraal staat. Dat vind ik heel mooi. En het is best bijzonder om die eeuwenoude traditie in stand te houden. De meeste psalmen komen regelrecht van David af!”

Wat is er voor jongeren geregeld?

“Voor jongeren zijn er een paar hele verschillende dingen. Een paar serieuze en een paar voor de bonding. Er is Rock Solid voor de jongste tieners en Let’s Connect voor 14 tot 18-jarigen. Dat zijn onze jeugdavonden. Verder is er ook catechisatie en hebben we af en toe een jeugddienst. Afgelopen zomer zijn we met 28 jongeren naar Roemenië geweest om een week te helpen op een vuilnisbelt. De Nederlandse stichting Rise2shine zet zich daar in om Romakinderen het evangelie en de liefde van Jezus mee te geven, omdat zij van hun ouders geen liefde en geen normen en waarden meekrijgen."

"Doordat we verschillende info-avonden en inzamelacties hielden, werden we als jongeren meer zichtbaar bij de oudere kerkgangers. Daardoor zijn ze geïnteresseerder in wat ons bezighoudt. Als wij ons laten zien, motiveert dat de rest dus ook. Wij zijn de toekomst van deze kerk en zij zien dat het wel goedkomt. De jongeren en ouderen groeien nu heel erg naar elkaar toe. Dat is vet om mee te maken!”

Ben jij nou laaiend enthousiast over jouw kerk en wil je dat de hele wereld erover hoort?! Stuur dan een mail naar beamredactie@eo.nl met een kleine motivatie over jouw kerk en waarom wij daar aandacht aan moeten besteden in Church Maps! 

Geschreven door

Silke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡