Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De hele Bijbel gaat over eten

11 december 2016 · Leestijd 3 min

Stappen, feesten en vieren, dat is waar het deze week over gaat bij BEAM. Een tijdje terug kwam ik tot de - voor mij enigszins verrassende - ontdekking dat deze dingen in de Bijbel van begin tot eind een ontzettend grote plek hebben. Sterker nog: De hele Bijbel lijkt over eten te gaan. Leg je mes en vork maar klaar en lees snel verder.

Paradijselijke vruchtenmix

Het begint allemaal al in het paradijs. Adam en Eva mogen van alle bomen die ze zien de vruchten eten. Geen supermarkt, geen thuisbezorgd.nl, gewoon gratis plukken van de boom die naast je staat. Daar gaat het overigens ook mis, op het moment dat ze besluiten niet te luisteren naar God. Je kunt een maaltijd vieren met God of zonder God. Adam en Eva besluiten dat laatste te doen en dit heeft consequenties. Maar in de volgende boeken van de Bijbel zien we dat God daarna niet stopt met het uitnodigen van mensen aan zijn tafel.

WIJN
Het ultieme voorbeeld van Gods vriendschap met ons is dat hij Jezus stuurt. Even wat perspectief: God offert zijn enige Zoon op om mensen te redden die niet eens naar hem willen luisteren. Het eerste wonder dat deze Jezus doet, is op een bruiloft. Hij verandert water in wijn. Nou, dan weet je wel hoe je een goed feest moet geven toch!? Sharing is caring
En dan, het laatste avondmaal. Dit is nogal een big deal. Die maaltijd was toen misschien geen super feestelijke aangelegenheid, maar het is wel weer een perfect voorbeeld van de vriendschap die God ons door Jezus maar aan blijft bieden. Tijdens de maaltijd breekt Jezus het brood en zegt: “Dit is mijn lichaam.” Jezus schenkt de wijn en zegt: “Dit is mijn bloed.” Geen idee hoe de discipelen dit interpreteerden en of ze er überhaupt iets van snapten, maar wij weten nu dat dit laat zien hoeveel Jezus voor ons overheeft: zijn hele leven. Beste maaltijd ever
Eindelijk, de climax van het hele Bijbelse voedselverhaal. In Openbaringen 19 staat namelijk: “Gelukkig zijn zij die voor het bruiloftsmaal van het lam zijn uitgenodigd.” Het verhaal van de Bijbel begint met een pijnlijke maaltijd waardoor er zonde in de wereld komt, maar het sluit af met een gigantisch feest waar geen zonde meer te bekennen is. Deze bruiloftsmaaltijd is de beste maaltijd die je ooit gegeten hebt keer 200. God reserveert dit niet voor zichzelf, Hij deelt het met ons. Jezus is de bruidegom en wij zijn de bruid. Deze maaltijd wordt echt onvergetelijk.   Deze wereld heeft een obsessie voor eten. We verheugen ons op eten, doen het minstens 3 keer per dag, dealen met anorexia en obesitas, schrijven kookboeken en diëten er op los. Dat we hier zo mee bezig zijn, vind ik wel logisch, want het is een manier van God om te laten zien dat hij een vriendschap met ons wil. Mijn persoonlijke conclusie: Iedereen die 'Heel Holland Bakt' kijkt of wel eens nadenkt over eten, heeft stiekem gewoon heel veel behoefte aan de maaltijd (vriendschap dus) die God biedt. 

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡