Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De grote BEAM-KERSTQUIZ

23 december 2021 · Leestijd 4 min

Wat is een kerstdiner zonder een beetje competitie? Algemene kennis, bijbel- en geschiedeniskennis komen samen in de allerleukste quiz van het jaar. Misschien kan de verliezer de afwas doen? 🎄🤩 Onderaan staan de antwoorden.

BEAM-Instagram-Quiz0
BEAM-Instagram-Quiz1
BEAM-Instagram-Quiz2
BEAM-Instagram-Quiz3
BEAM-Instagram-Quiz4
BEAM-Instagram-Quiz5
BEAM-Instagram-Quiz6
BEAM-Instagram-Quiz7

Antwoorden:

Vraag 1 - ANTWOORD A

De eerste ruzie begint in het algemeen al om 09.58!Er is onderzoek gedaan onder vierduizend Britse gezinnen. Stijf van de spanning staan de kinderen alom acht uur op om cadeautjes uit te pakken. Om tien uur liggen ze uitgeteld op de bank, terwijl hun ouders cadeaupapier opruimen, ontbijt maken en outfits klaarleggen. Dat kan alleen maar misgaan. Vrede opaarde is nog lang niet in zicht.

Vraag 2 - ANTWOORD: C

De kans dat Jezus echt op 25 december geboren is, is behoorlijk klein. Sommige mensen geloven dat Jezus in de lente is geboren is, omdat de herders buiten in het veld lagen, maar dat is ook maar een aanname. Het is niet eens zeker dat Jezus in het jaar nul geboren is. De meeste historici komen uit in de buurt van het jaar vijf voor Christus. Goed excuus als je een paar jaartjes naast een belangrijk jaartal zit tijdens je geschiedenistoets: “Onze hele jaartelling moet vijf jaar opgeschoven worden, dus de Tweede Wereldoorlog begon officieel in 1935.”

Vraag 3 - ANTWOORD: A

Waarom deze plek het bijzonderst is? Jingle Bells was het allereerste liedje dat in de ruimte werd gespeeld. Astronauten Wally Schirra en Thomas Stafford smokkelden in 1964 een mondharmonica en belletje mee aan boord van de ruimtecapsule. Als grapje speelden  ze op 16 december Jingle Bells voor het team op aarde. Dit stukje geschiedenis is terug te luisteren, zoek maar eens op “Gemini 6: Jingle Bells”.

Vraag 4 - ANTWOORD: B

Het heldere licht aan de hemel ontstond door twee of drie planeten die zich dicht bij elkaar bevonden. Zo’n verschijnsel produceert meer licht dan een ster, vandaar dat het zo opviel. Ook de drie wijzen wisten toen al dat het om planeten ging in plaats van een ster. Ze hadden veel kennis van het heelal en voor hen waren de planeten tekenen dat er iets bijzonders aan de hand was. Daarom gingen ze op pad naar Betlehem!

Vraag 5 - ANTWOORD: C

Waarschijnlijk hebben Jozef en Maria er een week over gedaan om 140 kilometer te lopen. Wist je trouwens dat de ezel die altijd bij Jozef en Maria wordt afgebeeld, helemaal niet wordt genoemd in de Bijbel? Het was in die tijd wel gebruikelijk om met een ezelte reizen, dus eigenlijk kunnen we ervan uitgaan dat Maria niet dat hele eind met een zwangere buik heeft gelopen.

Vraag 6 - ANTWOORD: B

De kans op een witte Kerst in Nederland is dus maar 7 procent. De laatste keer was in 2010. In Limburg en een stukje van Noord-Brabant was toen plaatselijk 30 tot 50 centimeter sneeuw te vinden. In het noorden was dit maar 1 tot 5 centimeter.

Vraag 7 - ANTWOORD: D

Waarschijnlijk vond de geboorte van Jezus plaats op de begane grond van een huis. Jozef had veel familie in Betlehem, bij wie ze ongetwijfeld terecht konden.Toch lezen we in de Bijbel dat er geen plek was. In de grondtekst gaat het dan om een huiskamer die vol zit. Deze zat gewoonlijk op de eerste verdieping en dus beviel Maria een verdieping lager. Dat was in die tijd de ruimte waar dieren in en uit konden lopen. Daarom stonden er voerbakken. Toch mooi dat het “Brood des Levens” geboren werd in een voederbak.

Vraag 8 - ANTWOORD: C

Een derde van de Nederlanders heeft in meer of mindere mate de intentie om tijdens Kerst een kerstdienst of -mis te bezoeken. Dat blijkt uit een onderzoek van de Protestantse Kerk in Nederland onder duizend Nederlanders van vijftien jaar en ouder. Dat betekent dat je 33 procent kans hebt dat de persoon die je meewilt vragen naar de kerstnachtdienst, ja zegt.

Geschreven door

Daniëlle

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡