Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De eerste keer stemmen: CDA

9 maart 2017 · Leestijd 2 min

Anne-Fleur (21, bijna 22), studente Toegepaste Psychologie, stemt dit jaar voor het eerst. Ze gaat stemmen op het CDA. “Politiek is niet bepaald mijn hobby, maar hun partijprogramma vond ik erg goed.”

Je gaat voor het eerst stemmen, hoe vind je dat?

“Een poos geleden mocht ik ook al stemmen, voor de gemeenteraadsverkiezingen. Toen deed ik het uit gewoonte en stemde ik maar wat mijn ouders ook stemden. Nu voel ik me een stuk meer verantwoordelijk en wil ik echt een goede stem uitbrengen.” Wat vind je van de politiek? Houd je je ermee bezig?
“Ik houd niet van politiek, maar heb wel mijn best gedaan om me erin te verdiepen dit keer. Ik vind het best lastig, het is praktisch onmogelijk om met alles en iedereen rekening te houden. Het nieuws volg ik niet zo, maar ik vind het wel boeiend om vrienden te vragen wat ze stemmen en waarom. De Stemwijzer heb ik ook ingevuld.” Wat vind je belangrijk bij het kiezen van een partij?
“Ik vind het belangrijk om goed na te denken over of je wel per se op een christelijke partij moet stemmen, ik doe dat nu dus wel. Ik deel hun visie. Toch wil ik ook graag stemmen op een partij die toegankelijk is voor niet-christenen, zodat je niet meteen in het hoekje van ‘die willen alle winkels op zondag sluiten’ wordt gezet. Dan word je niet serieus genomen." Wat ga je stemmen? Waarom?
“Ik ga op het CDA stemmen. Hun partijprogramma heb ik doorgelezen en ik kan me er helemaal in vinden. Later wil ik in de jeugdzorg aan het werk en het CDA hecht veel waarde aan dat werk. Zij willen het voor zorgverleners weer een stukje makkelijker maken en dat vind ik gaaf. Jongeren zijn belangrijk, dus het is goed dat daar meer aandacht naartoe gaat.”
Wat is jouw advies voor andere ‘eerste-keer-stemmers’?
“De Stemwijzer kan je wel op weg helpen, maar zegt volgens mij lang niet alles. Lees ook eens een partijprogramma door en kijk of je je daarin kunt vinden. Denk vooral na: waarom kies je wat?”

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡