De duivel: 5 vragen en antwoorden
De duivel. Best een lastig onderwerp. In de kerk wordt er vrijwel elke zondag over Jezus gepraat, over zijn karakter en zijn leven, maar eigenlijk bijna nooit over de duivel. Waarom niet? Als de duivel inderdaad de tegenstander is van een christen, is het dan niet relevant om op z’n minst een beetje te weten hoe hij in elkaar zit en welke tactiek hij gebruikt? Theoloog Mart-Jan Paul beantwoordt vijf vragen over de duivel.
Waarom bestaat de duivel?
“De duivel bestaat, dat is wat mij betreft een feit. Hij wordt vaak in de Bijbel genoemd. In het Nieuwe Testament staat dat hij zijn oorsprong ontrouw is geworden. (2 Pet. 2:4) Hij is een belangrijke engel, misschien wel een aartsengel, die in opstand is gekomen tegen God. Hij heeft er vrijwillig voor gekozen om niet te zijn zoals God wilde. God heeft hem namelijk anders gemaakt dan dat hij nu is.”
Dus Satan was eerst goed?
“God zegt wanneer hij de aarde en alles wat daarop leeft heeft gemaakt: ‘Het is zeer goed.’ (Genesis 1:31) Maar in hoofdstuk drie van Genesis is daar toch Lucifer (de duivel). Tussentijds kan er van alles gebeurd zijn, dat weten we niet. Wat we wel weten is dat de hij de goede aarde kapot probeert te maken en daar het liefst zoveel mogelijk mensen in meeneemt."
Jezus versloeg de duivel, waarom hebben we dan nog last van hem?
“Ik probeer het uit te leggen met een vergelijking: In de Tweede Wereldoorlog was onder andere Frankrijk bezet door de Duitse troepen. Op D-Day besloten de geallieerden een grote tegenactie te doen. En op het moment dat die duizenden soldaten voet op het strand van Normandië zetten, was de strijd eigenlijk al wel gewonnen. Maar het kostte heel veel levens en het duurde nog ruim een jaar voor er ook daadwerkelijk een overwinning was omdat de Duitse troepen zich bleven verzetten. Zo is het ook met Jezus en de duivel. Jezus heeft al gewonnen, maar de effecten van die overwinning zijn nog niet volop zichtbaar geworden omdat de duivel nog tegenstand biedt.”
Als je het nooit over de duivel hebt, gedraag je je als een struisvogel die zijn kop in het zand steekt.
Moet ik bang zijn voor de duivel?
“Je hoeft niet bang te zijn voor de duivel, maar je moet wel uitkijken. Het is een strijd en hij heeft tactieken om je te verleiden. Als je tijdens een oorlog zomaar op vijandelijk grondgebied gaat rondlopen, is dat niet slim en kan het mis gaan. Maar als je bij Jezus hoort, ben je geen speelbal van het goede en het kwade. Als je wordt aangevallen kan je je beroepen op Jezus, want Hij is sterker. In de Bijbel wordt ook gesproken over een geestelijke wapenrusting. Je geloof is een schild en daarmee kan je de vijandelijke pijlen tegenhouden (Efeziërs 6:16). Maar dat betekent dat er wel degelijk pijlen worden geschoten. Dus niet bang zijn, maar wel uitkijken.”
Moeten we überhaupt wel over de duivel praten?
“Sommige voorgangers hebben het liever niet over de duivel: ze vinden het te negatief en misschien wel een beetje beangstigend. Ik juich het toe dat er over hem wordt gepraat, ook in de kerk. Als je het nooit over Satan hebt, gedraag je je als een struisvogel die zijn kop in het zand steekt. De duivel bestaat namelijk wel en ik denk dat het niet slim is om dit te negeren. Het hoeft echt niet altijd over de duivel te gaan, maar we moeten hem ook niet overschatten.”
Geschreven door
Wilke