De Charlie Charlie Challenge: enge geesten of onzin-hype?
Sinds het Pinksterweekend is het een wereldwijde hype op middelbare scholen: de Charlie Charlie Challenge (CCC). Deze ‘uitdaging’ lijkt een stuk minder onschuldig dan de Ice Bucket Challenge voor het goede doel ALS, die in de zomer van 2014 de wereld veroverde. Maar wat is de CCC precies en kan het kwaad?
Het principe van de CCC is simpel: je verdeelt een blaadje in vier vakken en schrijft in de linkerbovenhoek en rechteronderhoek het woordje ‘ja’. In de andere twee hoeken schrijf je ‘nee’. Vervolgens leg je twee potloden op elkaar (zie de headerfoto).
Dan begint het: het oproepen van de (volgens sommige Mexicaanse) geest Charlie. Het spel begint met de vraag: ‘Charlie, Charlie, can we play?’ De geest kan dan antwoorden door de potloden te laten draaien. Het spel kan alleen ‘goed’ worden afgesloten met de woorden: ‘Charlie, Charlie, can we stop?’ Het spel lijkt een ware hype onder jongeren. Zoek op social media op de hashtag #charliecharliechallenge en je wordt bedolven onder de berichtjes. Ook van Nederlanders. Bij BEAM kregen we de afgelopen dagen veel berichtjes, mailtjes en telefoontjes binnen van ongeruste ouders en jeugdleiders. Is de CCC echt iets serieus waar je vandaan moet blijven of is het vooral een onzinnig spelletje?
‘Geesten zijn realiteit’
Om antwoord(en) op die vraag te krijgen, heeft BEAM de hulp van een paar ‘geestelijke experts’ ingeschakeld. Theologen of bijbelkenners dus. Zo lezen we in de Bijbel, Galaten 5:20, dat christenen zich ver verwijderd moeten houden van ‘afgoderij en toverij’. Valt de CCC hier ook onder? Jongerenwerker Leenard Kanselaar kent geen enkele twijfel. “Zeker. Ook in Leviticus en Deuteronomium staan duidelijke waarschuwingen: laat je niet in met de foute geestelijke wereld. Die wereld bestaat echt, dus kan er ook contact mee gemaakt worden. De Charlie-hype doet dat ook en kan, op de lange termijn, invloed op jouw hart hebben.” Leenard betrekt de Heilige Geest erbij. “Kijk, dat is een Geest die het beste met je voor heeft. Hij kneedt jouw karakter steeds beter en mooier. Andere geesten hebben niet het goede met je voor en kneden je kapot. Dat klinkt zwaar, ik weet het, maar ik geloof echt dat er nare dingen kunnen voortkomen uit jezelf openstellen voor ‘die andere wereld’.”
‘Hype die wel weer over waait’
Theoloog en schrijver Johan ter Beek heeft de CCC ook zien gebeuren op ‘zijn’ school in Soest. Hij denkt er wat luchtiger over dan Leenard. “De CCC is vooral een hype. De leerlingen zien het online gebeuren en gaan het vervolgens zelf nadoen. Even met zijn allen lachen en gillen en vervolgens aan de leraar vragen: ‘Gelooft u eigenlijk in geesten?’” Johan ziet – letterlijk en figuurlijk – dan ook geen kwaad in de CCC. “Ook deze hype waait wel weer over. De meeste jongeren zijn sterk en wijs genoeg om niet in zo’n hype verstrikt te raken. Voor geestelijk kwetsbare jongeren ligt dit anders; bij hen is het verstandig om ze in bescherming te nemen.”
Wat vinden jongeren zelf?
De afgelopen dagen heeft BEAM ook contact gezocht met een flink aantal middelbare scholieren. Opvallend: veel van hen hadden wel zijdelings over de CCC gehoord, maar wisten niet precies wat het was. “Dat speelt niet op onze school,” aldus een jongen van 16. En een 17-jarig meisje: “Misschien op de onderbouw, maar bij mij in de klas sowieso niet.” Weer een ander meisje van 16: “Ik ken niemand die dit spel heeft gespeeld. Ik vind het sowieso een onzinnige hype.” En, tot slot, een jongen van 17: “De Charlie Charlie Challenge? Bedoel je niet Charlie Chaplin? Die ken ik wel…”
Dat er ‘meer tussen hemel en aarde is’, zoals dat zo mooi heet, daar zijn de meesten van ons het er wel over eens. Maar of de CCC daar onderdeel van uit maakt? Het lijkt er in ieder geval op dat de meeste christelijke jongeren hun neus ophalen voor de hype. Gelukkig maar. Want als de meningen verdeeld zijn, is de beste regel nog altijd: ‘bij twijfel, niet doen.'
Wat vind jij van de Charlie Charlie Challenge? Laat je reactie achter in de comments. Young & Holy en Huis van Belle schreven ook artikelen over de CCC. Deze lees je hier en hier. Een bonte verzameling filmpjes, Vines en Instagram-posts over de CCC vind je hier.
Tekst: Rimme Mastebroek