Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De Bijbel is een moordwapen

13 december 2019 · Leestijd 2 min

Ik zal maar meteen eerlijk zijn: ik lees nauwelijks in de Bijbel. Ooit deed ik een poging op een Franse camping om hem van begin tot eind te lezen, maar ik kwam niet veel verder dan Leviticus (voor de duidelijkheid: dat is boek 3 van de 66).

Misschien was dit ook niet de goede methode. Daarnaast dacht ik door mijn jeugd op een rooms-katholieke basisschool de bekendste bijbelverhalen al te kennen. Toen ik drie jaar geleden bij BEAM begon en ik collega’s vanaf dag één met bijbelverhalen hoorde gooien waar ik nog nooit van gehoord had, voelde ik mij plots een slechte christen. Hoe kon ik ooit geloven zonder dat ik de gehele Bijbel uit mijn hoofd kende?

Het heilige Boek wordt gebruikt als wapen om mensen kapot te maken.

Nu zijn we drie jaar verder en ondanks dat ik de Bijbel meer en meer ken, voelt het alsof ik veel minder weet dan ooit. Dagelijks worden er hele discussies gevoerd met versnipperde fragmenten uit de Bijbel. “Ik bestrijd jouw bijbelvers [vul in] met dit bijbelvers [vul in].” De ‘bijbeltekstterreur’ op de social media van BEAM is dagelijkse kost. Het heilige Boek wordt gebruikt als wapen om mensen kapot te maken. Als moordwapen soms. Of juist als schild om extreme meningen te verantwoorden. De Bijbel wordt non-stop gebruikt voor het verkrijgen van eigen gelijk.

Elk vers kan ik door al dat online ‘bijbelbashen’ nu op duizend manieren lezen: in historische context, letterlijk, ‘geframed’, figuurlijk, et cetera. Mensen zoeken, draaien en keren teksten zo dat hun standpunten altijd matchen met het Boek. Ik zie door alle bijbels God niet meer. Wat ik wel weet en persoonlijk van Jezus heb geleerd: veroordeel niet en heb de ander lief als jezelf. Iets wat mij nooit volledig gaat lukken, maar wat wel altijd mijn doel zal zijn. Volledig op Jezus lijken zal altijd mijn levensdoel zijn. Dat dat nooit volledig gaat lukken, vind ik juist het mooie: ondanks dat ik afdwaal, heb ik levenslang de juiste richting. Liever nog dan lezen, wil ik het geloof leven.

Jezus was het woord, maar ook een mens.

Lees hier het bekeringsverhaal van Bas

Geschreven door

Bas

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡