Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De Bethel in Drachten | "Ook al gaat het dak eraf, de focus blijft liggen op God"

De Bethel in Drachten

4 maart 2018 · Leestijd 5 min

Sta jij elke zondag te swingen in de kerk, handjes in de lucht en gaan met die banaan? Of weet je niet beter dan stil te zitten naast je ouders, psalmen die uit het orgel knallen en een stokoude (maar ontzettend lieve) koster die met moeite in zijn stoel neerploft? Wij willen in ieder geval ALLES weten over de kerk waar jij zo dol op bent en bespreken alle ins en outs in ‘Church Maps’. Deze keer praten we met Albert (21) over de Bethel in Drachten.

De Bethel

Ontstaan: Al in 1899 organiseerde heilsoldaat Sjoerd Veltman evangelisatiesamenkomsten in Drachten en in 1921 bouwde hij het kerkje 'Bethel' in Drachten. Een jaar later telde de gemeente 17 leden en sloot het zich officieel aan bij de Unie van Baptistengemeenten. Veltman was in die tijd voorganger en lerend ouderling. In 1966 was de gemeente zo erg gegroeid dat ze naar een ander gebouw moesten. Tot de jaren '80 schommelde het aantal leden rond de 60, maar toen ds. Bottenbley werd beroepen groeide het aantal explosief. Nu bezoeken elke zondag zo'n 2500 volwassenen en 250 kinderen de diensten.


Doel: Jezus vinden, volgen en verkondigen: De Bethelgemeente wil mensen helpen om Jezus te vinden, de gemeente samen opbouwen en elkaar verder helpen in het volgen van Jezus. Het belangrijkste element is het verder vertellen wie Jezus is en wat Hij voor ons betekent. 
Leden: 3000
Diensten: Zondag om 09.00 en 11.30 zijn er identitieken diensten. In de avond is er soms een dienst om 19.30, of er zijn specials (die meestal om 17.00 beginnen) 
Adres: Vrije Baptistengemeente BethelDe Bolder 75, 9206 AP Drachten. Met het openbaar vervoer: neem vanaf treinstation Leeuwarden (of Heerenveen) Arriva bus 20, stap uit bij bushalte de Folgeren. Vanaf daar is het nog een kwartier lopen. 

Vragenvuur over De Bethel in Drachten

De_Bethel_in_Drachten_Albert_Allema

Hey Albert, vertel, hoe ben jij terecht gekomen bij de Bethel in Drachten?
Mijn ouders waren al een lange tijd lid en ze hebben mij natuurlijk meegenomen. Ik heb de kerk ontzettend zien groeien, maar aan de andere kant valt het ook niet heel erg op dat we zo'n grote gemeente zijn. Je groeit een beetje mee denk ik. Toen ik wat ouder werd wilde ik uitslapen en ging ik vaker naar de tweede dienst. Dan zie je mensen die je nog nooit hebt gezien, terwijl zij al 30 jaar lid zijn. Dat is wel bijzonder. 

Hoe zien de diensten er bij de Bethelgemeente uit?
Alles is heel strak geregeld, er is een count-down dus je weet precies hoe lang het nog duurt voordat de dienst begint. We beginnen altijd met worship en dan is er een preek. Aan de zijkant van het podium staan grote schermen, zodat je goed kan mee kijken en ook de song- en bijbelteksten worden geprojecteerd zodat je mee kan lezen. De Bethel heeft twee diensten in de ochtend, met dezelfde inhoud. Een keer in de maand is er een Radical dienst, speciaal voor jongeren. Gastsprekers komen dan om te praten over onderwerpen die heel dicht bij je leven staan. Dat is heel vet! 

Als jij in een woord moet benoemen wat de Bethelgemeente is voor jou, welk woord zou dat dan zijn?
Oef, moeilijke vraag... Waanzinnig! Dat is het woord. Er kan zoveel vallen onder dat woord. Bethel is groot, niet terughoudend, niet klein en soms een beetje extreem. Maar het belangrijkste blijft altijd God. Ook al gaat het dak eraf bij, de focus blijft liggen op God!

Diensten

Kun jij jezelf zijn tijdens de diensten?
Ja, helemaal! Daar ligt ook heel erg de nadruk op, ook al is dat een beetje cliché. We snappen ook wel dat het soms een beetje overweldigend kan zijn, dat klappen, met je handen in de lucht. Als dat niet iets is wat jij tof vindt, dan hoef je dat ook niet te doen! Ik vind het heel fijn dat ik altijd bij iemand terecht kan. De preken passen ook gewoon perfect in je leven. Ze zijn altijd wel relevant en laten zien dat God niet stoffig hoeft te zijn. God kan ook modern zijn! 

Wat is een verschil tussen Bethel en andere kerken?
God is overal natuurlijk, naar wat voor kerk je ook gaat. Wat Bethel speciaal maakt is misschien wel hoe groot de gemeente is. Sommigen vinden dat een nadeel en dat kan ik wel begrijpen, maar het zorgt er ook voor dat de dienste bij heel veel mensen past. Alle soorten en maten mensen kunnen bij de Bethelgemeente terecht. Ook ligt de nadruk bij Bethel niet alleen op die zondag. Je bent ook christen op maandag tot en met zaterdag natuurlijk! God houdt ook niet alleen van je op zondag. 

Zou je ooit weg willen bij de Bethelgemeente?
Nee, als ik in de buurt blijf wonen dan hoop ik echt dat Bethel blijft voelen als mijn thuis. Ik zou het echt jammer vinden en ik denk niet dat het gebeurt, maar soms past een gemeente niet meer bij je. Tot nu toe voel ik mij hier thuis, maar je moet altijd kiezen voor een gemeente waar je God goed kan aanbidden. 

BEELD: TIENERDIENST SQUARE, ALBERT ALLEMA

Jouw kerk in Church Maps?

Ben jij nou laaiend enthousiast over jouw kerk en wil je dat de hele wereld erover hoort?! Stuur dan een mail naar beamredactie@eo.nl met een kleine motivatie over jouw kerk en waarom wij daar aandacht aan moeten besteden in Church Maps!

Geschreven door

Melissa

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡