Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Daniëlle wint prijs met lied over vluchtelingenhaat: 'Ik wil mensen confronteren met hun eigen gedachten'

29 september 2021 · Leestijd 3 min

Daniëlle (26) was verbaasd én verdrietig toen ze een PowNed-video zag van mensen in Harskamp die uitspraken dat vluchtelingen gelukszoekers zijn en beter in hun eigen land kunnen blijven. Daniëlle: “Ik vind het verschrikkelijk dat vluchtelingen alles achter moeten laten en dan zo worden ontvangen, dus ik schreef een lied. Niet om te vertellen wat mensen zouden moeten doen, maar om hen te prikkelen met de dingen die ze misschien wel zelf denken.”

Daniëlle vertelt al lang rond te lopen met de zin: ‘Ik hoor wat je zegt, maar ik luister niet.’ “Die zin zat al weken in mijn hoofd toen ik een oproep voorbij zag komen voor een verhalenwedstrijd van International Literature Festival Utrecht. Om deel te nemen, moest ik een verhaal schrijven over het thema ‘wat ertoe doet’. Direct dacht ik aan de situatie in Afghanistan. Ik vind het zo erg dat er mensen zijn die alles wat ze kennen moeten achterlaten omdat het te onveilig is en vervolgens in een land terechtkomen waar het eigenlijk nog steeds onveilig is omdat mensen je niet willen hebben. Ik vind het echt heel kwalijk dat mensen het lef hebben om over vluchtelingen van wie ze het verhaal niet kennen te zeggen dat het gelukszoekers zijn. Tegelijkertijd wil ik de mensen die dit soort uitspraken doen ook niet veroordelen of doen alsof ik het allemaal beter doe en weet.”

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

“En toen won ik dus opeens de eerste prijs in de categorie audio. Er waren 723 inzendingen en de mijne is volgens de jury het beste in de categorie audio. Ik kan mijn creativiteit altijd een beetje onderschatten, maar blijkbaar kan ik met dit soort dingen dus echt een verschil maken. Het was een fijne bevestiging die ik wel even kon gebruiken. Ik zie het ook wel als een bemoediging denk ik. Dat je dus met je eigen talent iets kan betekenen voor een ander. Ik dacht vaak over het vluchtelingenprobleem: ‘Ja, maar wat kan ík hier nou aan doen? Ik kan geen vluchteling in huis opnemen…’ Dit laat mij zien dat dat ook niet hoeft, je kan een verschil maken met iets dat bij jezelf en je talenten past. In mijn geval was dat het maken van deze video.”

“Ik heb 1000 euro gewonnen en die wil ik goed besteden. Vriendinnen herinnerden me eraan dat ik altijd al naar Lesbos wilde om vluchtelingen daar te helpen. Ik ben intussen afgestudeerd en ben op zoek naar wat de volgende stap is in mijn leven. Op dit moment ben ik aan het uitzoeken of ik als vrijwilliger op Lesbos zou kunnen helpen en het gewonnen geld houd ik daarvoor apart.”

Redacteur Marlieke is verveelt door het nieuws over vluchtelingen en schreef er een column over. Deze kan je lezen door hier te klikken.

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡