Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Daniël is model: ‘Geloof speelt een belangrijke rol in mijn werk’

#modellife

13 februari 2023 · Leestijd 4 min

Een leven als model: de wereld over reizen, mooie kleding dragen, én ‘insta-waardige’ beelden maken… Het klinkt als het ideale bestaan, maar is dat ook echt zo? De 24-jarige Daniël is sinds een aantal jaren model en weet er alles van.

“Ik werd ooit door een vriendin gevraagd of ik een show wilde lopen voor school. Dat leek me grappig, voor een keer. Toch vond ik dat zó leuk om te doen, dat ik meteen op zoek ging naar modellenwerk. Toevallig kende een vriendin van mij een fotograaf die een fotoshoot voor de Bijenkorf regelde. Ze vroegen me voor een casting. Dat is een dag waarop wordt gekeken of je geschikt bent als model. Ik werd uitgekozen. Zo ging het balletje rollen. Uiteindelijk mocht ik meedoen aan een fotoshoot voor Hugo Boss. Dat was heel vet.” 

Onzeker vak

“Inmiddels sta ik vooral model voor de wat kleinere merken en kledingmerken. En ik doe reclamecampagnes voor bijvoorbeeld Snipes of Ellese. Het werk is heel gevarieerd. Daarnaast ben ik veel gefocust op muziek en acteerwerk. Die drie dingen zijn goed te combineren. Modellenwerk is best een onzeker vak: ik kan zomaar voor langere tijd géén opdrachten hebben. Daarom is het fijn dat ik werk in verschillende branches.  

Als model moet je vaak uit je comfortzone stappen. Toen ik net begon, vond ik dat spannend. Vooral wanneer ik kleding aan moest, die ik zelf niet zou dragen. Op de set kan ik dan denken: dit ziet er gek uit. Als ik echter de foto’s terugzie, ben ik altijd blij verrast: ben ík dit?” 

Op de set denk ik soms: dit ziet er gek uit
Jezelf blijven

“De modellenwereld kan hard zijn. Vooral wanneer je wordt afgewezen. Opmerkingen als ‘wij hoeven je niet’ kunnen hard aankomen. Soms trek ik me die persoonlijk aan. Het gaat wel over mijn uiterlijk… Toch denk ik dat de modellenwereld voor vrouwen een stuk harder is. Zij moeten zichzelf vaak veranderen, door bijvoorbeeld af te vallen. Dat is bij mannen minder vaak het geval. Ik heb ook altijd gezegd dat ik mezelf niet ga uithongeren. Ik vind het werk heel leuk, maar ik wil wel mezelf blijven.” 

Ik wil wel mezelf blijven
Samen met God 

“Geloof speelt een belangrijke rol in mijn modellenwerk. Sommige opdrachten sla ik af, omdat ik me er niet comfortabel bij voel. Dan is het werk in strijd met waar ik voor sta en wat ik geloof. Ooit moest ik bij een shoot een grote oorbel in en een vrouwelijke blouse aan; dat vond ik best spannend. In eerste instantie voelde ik me daar niet helemaal goed bij. Ik heb hierover gebeden en heb het uiteindelijk tóch gedaan. Achteraf was ik daar heel blij mee. Zolang ik er vrede mee heb, samen met God, is het goed.” 

Open over geloof

“In het begin vond ik het spannend om open te zijn over mijn geloof. Ik vind het niet het coolste onderwerp; mensen kunnen er een oordeel over hebben en dat vond ik toen best ongemakkelijk. Juist door voorbeelden als voetballer Memphis Depay of rapper Stormzy, die ook veel over hun geloof delen, werd ik gemotiveerd om hetzelfde te doen. Op Instagram, in mijn leven en in mijn muziek probeer ik er zo open mogelijk over te zijn. In mijn generatie zijn niet veel mensen zo open over hun geloof. Het is volgens mij best uniek dat ik dat wel ben, mét een groot bereik.” 

Goede voorbeeld

“God geeft mensen de mogelijkheid om op een invloedrijke positie te staan. Als je die als christen hebt, is het gemakkelijker om te evangeliseren. Je kunt het goede voorbeeld geven. Ik heb gaven van God gekregen; ik denk dat modellenwerk en muziek maken die van mij zijn. Daar moet ik gebruik van maken. Op welke manier je ook evangeliseert – of je het nu in je klas doet of op Instagram – laat je door niemand tegenhouden.” 

FOTO: Andrea Erg

Dit is een artikel uit het BEAM-Magazine. In dit magazine lees je ALLES over fashion! Nog geen BEAM-lid, maar wel nieuwsgierig? Vraag dan hier een proefexemplaar aan.

Word BEAM-lid en koop je BEAM-wear!

Word BEAM-lid en koop je BEAM-wear!

Als lid van BEAM kan je op de EOJD onze BEAM WEAR kopen!

Ik wil BEAM-lid worden

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡