Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Deze maatregelen treffen kerken tegen het coronavirus

12 maart 2020 · Leestijd 3 min

Sinds gisteren wordt er door de Nederlandse regering geadviseerd niet meer samen te komen met groepen die groter zijn dan 100 mensen. Veel kerken horen daar ook bij. We vroegen onze volgers op Instagram: Welke maatregelen neemt jouw kerk? We kregen ontzettend veel reacties:

De meeste BEAM’ers vertellen ons dat er geen handen meer worden geschud in hun kerk en ook dat de collectezak niet meer wordt doorgegeven. In sommige kerken staan aan het einde van het gangpad nu emmers waarin je geld kunt gooien. Ook zijn er kerken die hun collecte via een QR-code of een app doen.

In tweeën delen

Premier Rutte gaf als advies aan de kerken om zoveel mogelijk samen te komen in kleinere ruimtes en in kleinere groepjes. Sommige gemeentes splitsen hun diensten nar aanleiding van dit advies in twee. Zoals de kerk van Anna: “Sinds afgelopen week is het bericht rond gegaan dat bij meer dan 120 bezoekers de dienst in twee moet worden gesplitst.” Andere kerken verdelen hun mensen in groepen van 25 personen en komen daarmee samen in iemands huis. Dit doen ze om zo toch nog over het woord van God te praten en hierover met elkaar in gesprek te gaan.

Avondmaal

In de meeste kerken zou aankomende zondag het heilig avondmaal gevierd worden. Bij de kerken die nog wel samen komen, wordt dit creatief opgelost. We kregen super veel reacties van jongeren die vanaf nu uit kleine plastic kopjes drinken en ook wordt de schaal met brood niet meer doorgegeven.

afbeelding

Kerkdienst livestream

Uit jullie reacties hebben we geconcludeerd dat de meeste kerken in Nederland de komende drie weken gesloten zijn. Het alternatief wat de meeste mensen bedenken, is om de diensten live uit te zenden. Op die manier kan iedereen alsnog naar een kerkdienst luisteren en krijgen ze toch nog het woord van God mee. Helaas kan niet elke kerk een dienst livestreamen en zijn er mensen die de komende zondagen zonder inspiratie zitten. Daar heeft BEAM een oplossing voor! Aankomende zondag kun je naar een exclusieve kerkdienst van BEAM kijken die live wordt uitgezonden op YouTube! Je kunt meechatten en al je vragen stellen. Ben jij erbij?

Sommige christenen delen ondanks deze crisis juist hun geloof! Lees hier hoe christen in Wuhan dit aanpakken.

Geschreven door

Maike

Misschien ook wat voor jou