Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Corjan Matsinger spreekt in de BEAM Kerkdienst: “God als een adelaar: Hij laat je fladderen, maar vangt je ook op”

22 januari 2021 · Leestijd 6 min

Zondag spreekt Corjan Matsinger voor het eerst bij de BEAM Kerkdienst. Hij is onder andere vader, godsdienstdocent op een middelbare school, schrijver en spreker. Bovenal is Corjan dol op jongeren, waar hij al jaren mee werkt. Dat komt natuurlijk goed uit als je bij de BEAM Kerkdienst spreekt! Aanstaande zondag zal hij spreken over ons godsbeeld: hoe kijken wij naar God? BEAM heeft jullie vragen verzameld en een aantal van deze vragen aan Corjan gesteld.

Auke: Wie ben jij en waar kunnen we jou van kennen?

“Ik ben dus Corjan, getrouwd met Anneke en heb vier kinderen. In het dagelijks leven ben ik voor een deel godsdienstleraar en voor een deel zzp’er. Vroeger werkte ik zelf veel met jongeren, maar als zzp’er train ik docenten en jongerenwerkers. Verder kunnen mensen me misschien kennen van EO Denkstof van vroeger, de voorloper van de serie die we nu kennen met Joram en Reinier Sonneveld. Ook doe ik veel dingen rondom muziek: ik heb met vrienden een project opgestart over popmuziek en geloof. Hierover heb ik een boek geschreven die net uit is. Al met al werk ik nu wat minder in de christelijke bubbel dan vroeger, toen ik bijvoorbeeld seminars gaf op Opwekking en op New Wine sprak'.  Daarom is het niet gek dat ik onbekend kan zijn voor mensen.”

Je werkt dus veel met en voor jongeren; waarom ligt die doelgroep je zo goed?

“Jongeren vind ik de leukste groep mensen die op de aarde rondloopt. Jongeren zijn goudeerlijk: als ze iets niet leuk of interessant vinden, geven ze dat aan of delen ze hun eigen mening. Ze kunnen rauw reageren en daar houd ik van. Zelf voel ik dat ik een beetje oud word, maar wat ik tof vind om te zien bij jongeren is het punt waar ze staan in hun leven."

In Jezus zie ik het meest duidelijk wie God is

"Vanaf zestienjarige leeftijd hebben deze jongeren al van alles meegemaakt wat hen raakt, maar ze staan nog wel open voor andere ideeën en overtuigingen die hen kunnen veranderen. Vanaf je vijfentwintigste heb je vaak al een mening gevormd over dingen, waar je niet zo snel meer van af zult wijken. Daarom houden jongeren mij scherp en dat is waardevol.”

Waar ga je komende zondag over spreken?

“Het zal gaan over de vraag: wie is God? Wat ik lastig vind aan geloven, is dat ik God niet kan zien. Door de eeuwen heen hebben we als mensen verschillende plaatjes van Hem gemaakt: een leeuw, vader, moeder of het beeld van een rots. Hier gaan we het zondag over hebben en ik pluk er één beeld uit dat voor mijzelf belangrijk is geworden: God als adelaar. Ik ga vertellen over hoe het afgelopen halfjaar voor mij was en hoe ik heb ontdekt dat Hij voor mij een adelaar is. Uiteindelijk zal ik in mijn preek teruggaan naar het meest duidelijke beeld van God dat wij als mensen hebben gekregen: Jezus. In Hem zie ik namelijk het meest duidelijk wie God is.”

Maureen: Is er een beeld dat God te kort kan doen?

“Elke keer als je God vastlegt in een beeld, doe je Hem eigenlijk te kort. God is veel meer dan die adelaar die ik beschreef; Hij is meer dan een vader en een moeder. God zelf is een geest en onzichtbaar, maar het kan ons als mensen helpen om Hem als een bepaald beeld te zien. Dit beeld kan voor iedereen anders zijn en kan per situatie verschillen. Zolang je Hem niet vastlegt in dat beeld, maar weet dat God meer is dan dat, doe je Hem niet te kort.”

Rosanne: Hoe zie je God in lastige tijden?

“Afgelopen halfjaar voelde het alsof ik uit mijn nest werd gegooid, toen ik mijn werk kwijt was. Gelukkig heeft God me opgevangen en onder Zijn vleugels meegenomen, waardoor ik rustig kon leren vliegen. Ik heb zelf in lastige tijden gemerkt dat ik God tegenkom in andere mensen. Toen mijn werk wegviel, kreeg ik mensen op mijn pad die met me wilde nadenken over andere mogelijkheden. Die mensen hielpen me om mijn vleugels uit te kunnen slaan en dat vind ik mooi. Ook vind ik God in rust, waardoor ik nieuwe ideeën krijg om stappen te kunnen zetten. Zo heb ik afgelopen half jaar een boek geschreven over geloven en popmuziek, want daar had ik ineens tijd en inspiratie voor.”

Zo is God ook: Hij laat je fladderen, maar is er altijd om te helpen

“In lastige tijden is dat beeld van die adelaar extra belangrijk voor mij. Een adelaar neemt dat jonge vogeltje niet alleen maar op z’n rug; Hij gooit het vogeltje het nest uit om het diertje te kunnen laten vliegen. De adelaar blijft in de buurt, maar komt pas onder het jong vliegen als het echt hulp nodig heeft. Zo is God ook: Hij laat je fladderen, maar is er altijd om te helpen.”

Maria: Hoe vind je het om voor het eerst bij de BEAM Kerkdienst te mogen spreken?

“Ik vind het echt heel leuk en ik zie ernaar uit, maar ik vind het ook een beetje spannend. Ik preek bijna elke zondag wel ergens in een dienst, dus dat ben ik gewend. Voor de camera’s ben ik niet bang, want ik spreek normaalgesproken ook in een camera om een livestream van de kerk op te nemen. Toch werkt het bij de BEAM Kerkdienst een beetje anders dan ik gewend ben, want ik moet in negen minuten mijn punt maken. Het praatje moet kort, krachtig en duidelijk zijn, zodat iedereen het snapt en er wat aan heeft. Ik wil graag een goede boodschap meegeven; niet dat mensen het hebben gehoord en dan denken: ‘ja leuk… Nu weer door’. Al met al heb ik dus heel veel zin in zondag én wil ik een zinnige boodschap meegeven in die korte tijd die ik heb. Dat wordt nog een uitdaging.”

Ben je benieuwd naar het verhaal van Corjan? Kijk dan aanstaande zondag om 11:00 naar de BEAM Kerkdienst op NPO2 en Youtube.

Geschreven door

Thamara

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡