Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Come Sunday | "Pearson weet het zeker: de hel bestaat niet"

16 mei 2018 · Leestijd 4 min

Carlton Pearson is de succesvolle voorganger van een grote Pinkstergemeente in Amerika. Hij zet zich constant in om zo veel mogelijk mensen tot Jezus te brengen zien we in de Netflix-film Come Sunday. De gedachte dat hij iemand van de hel had kunnen redden, maar dat niet gedaan zou hebben, kan hij niet aan.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Op een avond ziet Pearson op de televisie een noodoproep voor Rwanda. Honderdduizenden mensen zijn daar vermoord zonder van Jezus te hebben gehoord. Dit brengt hem aan het twijfelen. Zou God al deze mensen naar de hel sturen alleen omdat ze toevallig in het verkeerde land geboren waren? Pearson gaat hierover in gebed en raakt overtuigd dat God tegen hem gezegd heeft dat al deze mensen gered zijn, ook al kenden ze Hem niet. Pearson weet het zeker: de hel bestaat niet en iedereen gaat naar de hemel, ook als je Jezus niet kent. Van die boodschap is zijn gemeente bepaald niet gediend.

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: Come Sunday is een van de meest intrigerende en beste christelijke films die ik in lange tijd heb gezien. Veel daarvan is te danken aan hoofdrolspeler Chiwetel Ejiofor (12 Years a Slave). Ejiofor zet Pearson op een eerlijke en intieme, maar ook gepassioneerde en charismatische manier neer. Aan het begin van de film heeft hij in een vliegtuig een kalm en rustig gesprek met een niet-gelovige vrouw. Dan schakelt de film naar een preek die Pearson geeft waarin hij op uitbundige wijze vertelt over diezelfde ontmoeting en hoe sterk hij zich geroepen voelde om deze vrouw van de hel te redden. Tegelijkertijd zien we Pearson ook als iemand die succesvol is in het bereiken van anderen, maar niet in staat is om er te zijn voor zijn eigen vrienden en familie. Laat staan ze tot Jezus te brengen. 

Geen gevloek in de kerk

Complex wordt het helemaal zodra Pearson met zijn nieuwe opvattingen over de hel komt. Niet alleen de gemeente is geschokt, maar ook zijn goede vriend in het kerkenraad, Henry. (Gespeeld door Jason Segel. Voor de fans: Marshall uit How I Met Your Mother.) Het gesprek dat ze hebben als duidelijk wordt dat ze de kerk moeten opdelen vanwege de nieuwe standpunten van Pearson, is bovenal menselijk. Geen geschreeuw, geen stoelen die door de lucht vliegen.

Alleen twee vrienden die verdrietig zijn dat ze niet meer samen verder kunnen. Van beiden kan je de standpunten begrijpen. Pearson denkt oprecht dat God tegen hem gesproken heeft. Henry daarentegen kan niet achter deze theologie staan. “Wat als er wel een hel is en wij stoppen met het redden van mensen?” De film gaat jammer genoeg niet in op dit soort problemen, terwijl Pearson wel voor vraagstukken komt te staan door zijn nieuwe overtuiging. Want als iedereen automatisch naar de hemel gaat, waarom zou je dan überhaupt nog in God geloven?

Come Sunday tackelt een van de lastigste punten binnen het christelijke geloof: de hel.

Come Sunday blinkt uit op het gebeid van de personages. Zelfs in degene met wie je het niet eens bent, kan je je makkelijk verplaatsen. De film kiest zelf de kant van Pearson, maar doet dat subtiel. Je zou de film kunnen zien als een strijd voor tolerantie waarbij de dominee wordt tegengewerkt door kerkleiders die hem een ketter vinden. Deze invalshoek heb ik in veel recensies voorbij zien komen. Mijn eigen Dr. Phil-achtige analyse is dat de film een tragisch verhaal is over een voorganger die in zijn eentje de wereld wilde redden, maar die verantwoordelijkheid niet aan kon en zo op een dwaalspoor uitkwam. Wat denk jij?

Conclusie Come Sunday

recensie_come_sunday_netflix

Come Sunday tackelt een van de lastigste punten binnen het christelijke geloof. Dit doet de film op een respectvolle en gebalanceerde manier die recht doet aan alle uiteenlopende standpunten. Je hebt langer dan een doorsnee zondagmiddag nodig om deze film te overdenken.

Come Sunday is te zien op Netflix.

Welke (christelijke) film wil jij dit weekend kijken? Jort geeft je tips!

Draait er (binnenkort) in de bioscoop een film waar je meer over wilt weten? Of kwam je laatst op Netflix iets tegen waar je een recensie over zou willen lezen? Stuur dan je suggesties door naar beamredactie@eo.nl of app ons op 06-83673700. We horen graag van je!

Geschreven door

Jort

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡