Ga naar submenu Ga naar zoekveld

COLUMN: Hallo student, welkom in de ongelukkigste tijd van je leven!

12 november 2021 · Leestijd 3 min

“Studenten willen gewoon te veel: studievereniging, social media, stappen, vrienden, reizen en ook nog goede cijfers halen. Ja, dan ga je er vanzelf aan onderdoor.” Om mij heen zie ik tientallen studieslachtoffers. Met gemak maak ik twee voetbalelftallen van studenten met een burn-out of depressie. Eigen schuld?

Als 51% van de studenten kampt met psychische klachten waarvan 12% zelfs in ernstige mate, is het probleem naar mijn mening structureler en moeten we eens goed kijken naar het systeem i.p.v. onze vingers wijzen naar de ‘slachtoffers’ (victim-blaming) van datzelfde systeem. En er zijn nog meer schokkende cijfers uitgebracht uit een onderzoek onder 28.000(!) studenten:

  • Eén op de vier studenten slikt Ritalin zonder recept van de arts
  • 79% van de studenten voelt zich eenzaam
  • 26% van de studenten heeft soms de gedachte liever dood te zijn

Pfff. Hallo student, welkom in de mooiste tijd van je leven! (ja, tien jaar geleden misschien. Toen je het niet zelf hoefde te betalen en je er een eeuwigheid over kon doen)

“Studenten willen gewoon te veel.” Dat hoor je dan. Ja, we leggen onszelf jantjesveel druk op, dat mag minder, maar toch: als er zoveel studenten last hebben van psychische klachten mankeert er wat mij betreft niets aan de student, maar aan de verwachtingen van de buitenwereld, coronamaatregelen en hoe het huidige schoolsysteem daarmee omgaat.

Studenten zijn mensen met behoeftes

Bas Derks

Nogmaals, omdat het zo hartverscheurend is: 26% van de studenten heeft soms de gedachte liever dood te zijn… Studenten zijn mensen met behoeftes. Liefde, dansen, vrienden, nutteloos door je tijdlijn scrollen, bingewatchen, uitslapen en de wereld zien. Behoeftes waar ruimte en tijd voor nodig is. Niet iedere minuut hoeft namelijk aan een studie(boek) besteed te worden. Studie is geen zuurstof, niet de basis van je bestaan en al helemaal niet de reden om dit prachtige leven op te geven. Leven leer je niet uit boeken, leven doe je. 

Ik hoop dat vanaf nu niet de student, maar de buitenwereld daar een (school)lesje in krijgt.

PS: Denk je aan zelfdoding of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfdoding helpt en kan anoniem via de chat op www.113.nl of telefonisch op 113 of 0800-0113.

Geschreven door

Bas

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡