Ga naar submenu Ga naar zoekveld

COLUMN: We hebben 647 kerken te veel

21 oktober 2018 · Leestijd 3 min

Mocht je ooit eens in mijn prachtige woonplaats Dronten komen (geen idee waarom, maar dat terzijde), dan moet je eens letten op het aantal supermarkten in verhouding tot het aantal kerken. Als ik naar school fiets, kom ik steevast langs de Jumbo. En ook langs de NGK, de PKN, de GKV en als ik via een andere weg fiets, ook nog langs de CGK. In Dronten bevinden zich minstens negen kerken/gemeenten, en zes supermarkten. En helaas moet ik hierbij ook concluderen dat het aantal Drontenaren dat de supermarkt bezoekt, een aanzienlijk stuk hoger ligt dan het aantal dat op zondag in de kerk zit.

En dat is waar ik het vandaag even over wil hebben; de 648 verschillende kerken en kerkgemeenschappen die wij in Nederland kennen. Ja, het zijn er echt zoveel. Hoe komen wij nou aan 648 verschillende kerksoorten? Hoe ik het zie, zit dat zo: nummer één wilde een andere Bijbelvertaling dan nummer twee. Hier was nummer drie het mee eens, maar die wilde wel weer een andere psalmberijming dan één. En nummer vier wilde zelfs een drumstel in de kerk. Enzovoort, enzovoort. Zie hier, het ontstaan van 648 kerken.

En ik weet wel, dat dit serieuze conflicten waren en dat die scheuringen heus niet zomaar ontstonden. Maar het was wel erg verleidelijk om maar gewoon een eigen kerk te bouwen, letterlijk en figuurlijk. Het lijkt een beetje op de peuterpubertijd; maar als twee peuters vechten om een pop, moet je ze leren om samen te spelen. En niet een nieuwe kopen.

Wij, de nieuwe generatie, geven niet om deze achterhaalde kerkruzies...

Natuurlijk is niet alles bar en boos; de afgelopen jaren werken al verschillende kerken met elkaar samen in ons dorp, wat blijkbaar een hele grote stap was. Maar alsnog werken niet alle kerken samen, want daarvoor zijn er nog te veel meningsverschillen. Wat ik daarop zeg is dit: die conflicten vonden minstens twintig jaar geleden plaats. Zoals veel tegenwoordig, zitten onze kerken meestal maar voor de helft vol of nog niet eens.

Ik hoor bij God

Wij, de nieuwe generatie, geven niet om deze achterhaalde ruzies en als we nou kerken zouden samenbrengen, dan kun je elkaar steunen in je geloof. Iets wat keihard nodig is in deze wereld. En daarnaast is het dan ook niet meer nodig om een deel van de kerk te verhuren als discotheek. En nee, dit is geen grapje. La Bamba in Dronten was vijf jaar geleden een echte hit onder 14-jarigen.

Nu ben je misschien nieuwsgierig naar wat voor ‘vrijzinnige’ kerk ik ga met deze gedachtegang, maar dat laat ik lekker in het ongewisse. Want het maakt niet uit. Ik hoor bij God en dat is wat telt. En of ik dit dan het liefst uit door psalmen te zingen volgens de oude berijming, of de straat opga om het evangelie te verkondigen, dat is om het even.  Dus als ik over vijf jaar weer in Dronten ben en in de kerk zit, dan hoop ik dat er een aantal vol zitten. Niet met alleen gereformeerden, vrijgemaakten of hervormden. Maar met mensen.

Geschreven door

Mattanja

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡