Ga naar submenu Ga naar zoekveld

COLUMN: Vergelijken is dodelijk

26 februari 2016 · Leestijd 2 min

We vergelijken ons suf. Vergelijken is gemakkelijk, maar dodelijk. Het helpt je eigen geluk om zeep.

Zij heeft mooie lange benen, een snellere auto (ik alleen OV), haalde wel in een keer haar rijbewijs, haar ouders hebben meer geld en wonen in een kast van een huis, gaan op exotische vakantie en alle kinderen mogen tot hun dertigste gratis mee. Zij kan beter surfen, heeft hippere vrienden, de knapste vriend die ook nog eens heel goed verdient en…   STOP! Het sneller, mooier, flitsender, meer willen hebben en zijn, is een giftig gevoel. Het nestelt zich in ons, broedt, legt eitjes, vermeerdert zich in ons denken. Uitroeien die hap. Want dit gif verspreidt zich vliegensvlug. De periode waar ik het meest vergeleken werd, was tijdens mijn postmaster journalistiek. De meeste klasgenoten waren al wat ouder. Dit was  immers onze tweede studie. We waren super gedreven. Bloed, zweet en tranen. Niemand had meer stufi. De journalistieke wereld is geen vreedzame wereld. Voor jou tien, nee, wel honderd anderen. Onze leraar had twee, hooguit drie favorieten, de voorpaginanieuwsjagers. Ik hoorde daar niet bij. Wat werd ik daar ongelukkig van. Dat vergelijken verlamde me. Na een paar weken nam ik me voor dat ik mezelf wilde zijn. Ongeacht of ik een voorpaginanieuwsjager ging worden of niet. Dat was een lastig proces, maar toen dat eenmaal lukte, gleed het gif dat vergelijken heet, weg uit mijn denken. Een prachtige bijkomstigheid was dat mijn creatief  brein weer kon ademhalen. Ik nam me voor dat nooit meer te doen. Mezelf zo in het keurslijf van een ander te stoppen. En toch doe ik het ongemerkt vaak weer als ik op een nieuwe plek kom. Op zo’n moment roep ik heel hard STOP! tegen mezelf.  Wat je bewondert in een ander, heb je waarschijnlijk bedekt bij jezelf.
Ik kan mijn energie beter stoppen in het weghalen van die bedekking. Een tevreden geest geeft een goede gezondheid, staat er in Spreuken.  Als je blij en tevreden bent, zie je wat je wel hebt. Het tegengif van vergelijken heeft een naam: Tevredenheid.
Je mag God vragen om een tevreden hart, het is een gebed dat Hij altijd verhoort. Liefhebben - van jezelf en anderen, is ophouden met vergelijken.

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡