COLUMN: Tachtig mannen in één huis?!
De soberheid van eenvoud. Hij leeft met tachtig mannen in één huis, liet alles achter zich: land, familie, huis, vrienden én bezittingen. Voortaan leeft hij in het ritme van drie diensten per dag. De tachtig mannen zijn nu zijn familie. Hij is - broeder in de Franse kloostergemeenschap Taizé.
“Broeder Jasper, vond u dat niet moeilijk – alles achter u laten?” Afgelopen zaterdag beleefden we met 50 BEAM-ers het Paasweekend in Taizé. Een tikkeltje jaloers zijn we op zijn eenvoudige leefwijze. “Nee, dat was niet gemakkelijk. Maar als je God wilt dienen, betekent dat dat je soms een trede lager op de ladder moet gaan staan. In je carrière wil je altijd hogerop. Beter worden in je vak. Hier is het andersom. We dienen en luisteren en stellen geen eisen meer voor onszelf.”
Oef, dat komt hard aan! Hij draagt geschonken, tweedehandse kleren en schoenen, eet wat de pot schaft en moet werken in de pottenbakkerij. “Soms moet je ook mooie dingen achter je laten om God te dienen.”
De grondbetekenis van het Hebreeuwse woord voor eenvoudig (pāthāh) is open zijn, eenvoudig (als een kind). Dat betekent open zijn naar God en je naaste. Onbevooroordeeld, onbevangen, simpel. Eenvoudig leven raakt aan nederig zijn. Daarover staat “Wie nederig zijn, zullen het land bezitten en gelukkig leven in overvloed en vrede.”
Met die tachtig broeders zit het wat overvloed betreft aan familie wel goed voor broeder Jasper. (ik zou af en toe gek worden vrees ik) Maar ik moet toegeven, hij oog én gelukkig én vredig.
Ik zie mezelf alleen nog niet als broeder of non leven. Hoe begeerlijk zo’n leven zonder versiering of poespas ook kan lijken.
Eenvoud is in je nakie staan tegenover God. Brrr… Zonder de opsmuk van je bereikte school- of werkprestaties, je successen en je falen. Als je zo voor God staat, kan hij je in overvloed geven. Eerst een trede lager op die ladder. Ontvangen in eenvoud, doorgeven in overvloed.