Ga naar submenu Ga naar zoekveld

COLUMN: Mijn studententijd was de meest egoïstische tijd van mijn leven

3 februari 2017 · Leestijd 3 min

Van dorpsmeisje naar student op kamers in de grote stad: voor mij begon 4 jaar geleden een heel nieuw leven. Een omgeving waar niemand me kende en ik me totaal anders voor kon doen dan op de middelbare school, het zou niemand opvallen. Doen wat ik wil, waar ik dat wil en wanneer ik het wil. Ik vond (en vind) het fantastisch.

Ik riep op mijn 13e al dat ik zo snel mogelijk op kamers wilde. Niet omdat het thuis slecht ging of ik het niet goed had, maar omdat het me geweldig leek. Ik wilde zelfstandig zijn, ik was net een peuter die 54 keer per dag “zelf doen” zegt.

McDonalds om 3 uur ‘s nachts
Nu was het tof geweest als ik hele stoere verhalen kon vertellen over mijn wilde studentenleven waar ik totaal uit de bocht vloog, dat leest altijd lekker weg. Ik was alleen niet bepaald een stoere student. Ik gebruikte mijn vrijheid niet om te experimenteren met alcohol en seks, maar ging middenin de nacht rondjes fietsen door de stad. Of rondjes wandelen – die opvallend vaak bij de McDonalds uit kwamen - als ik om 3 uur ’s nachts wakker werd. Mijn bioritme verstoorde ik met plezier. HEERLIJK: Zoveel vrijheid en zoveel tijd, ik wist niet wat me overkwam.

Zeeën van tijd, weinig verantwoordelijkheid en geen vaste relatie

In mijn studententijd, waar ik nog steeds een beetje in zit, ontdekte ik dat dit voor mij dé tijd was om aan mijn karakter te bouwen: Ik had zeeën van tijd, weinig verantwoordelijkheid, geen vaste relatie en dus heel veel mogelijkheid om in mezelf te investeren: Boeken lezen, tijd met God doorbrengen, studeren, onderzoeken wat geduld, liefde en vriendelijkheid voor mij betekenen. En vooral heel vaak falen en hiervan proberen te leren door het er – hoe pijnlijk ook - met vrienden over te hebben. Allemaal investeringen waar mijn karakter stukje bij beetje mooier van werd. Waarschuwing: dit project is nog lang niet voltooid.

Of studeren de mooiste tijd van je leven is, weet ik niet. Ik weet wel dat studeren mij heel veel vrijheid en tijd gaf. Aan alle studenten: Geniet en investeer, want dit is misschien wel de beste tijd om egoïstisch te zijn.

Wilke is best wel egoïstisch, maar daar was je na het lezen van deze column al wel achter. Ook houdt ze van bananenmilkshakes.

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡