Ga naar submenu Ga naar zoekveld

COLUMN: Liefde is óók besmettelijk

4 januari 2021 · Leestijd 3 min

Corona voor, COVID-19 na. Zoals iedereen kon ik er het afgelopen jaar niet omheen: het virus was overal. Letterlijk en figuurlijk. Ik waste mijn handen totdat er kloofjes verschenen. Dook in m’n jas als ik een ander hoorde hoesten in de supermarkt. Durfde niets meer aan te raken. Mocht niet naar werk, de kerk, verjaardagsfeestjes … en de voorpret voor de EO-Jongerendag was ook tevergeefs.

Mijn gevoel en gedrag worden in deze tijd grotendeels bepaald door het nieuws. Wanneer ik ’s ochtends wakker word, check ik vrijwel direct mijn telefoon. Ik lees alarmerende verhalen van artsen en patiënten, zie een strenge Rutte nieuwe maatregelen aankondigen en krijg appjes doorgestuurd “dat het ECHT helpt om vijf tenen knoflook per dag te eten!!!” (#fakenews). Alles lezen geeft me een gevoel van controle, van ‘weten wat er aan de hand is’, zodat ik er iets aan kan doen, of op z’n minst voorbereid kan zijn. Toch is dit gevoel maar schijn. Wetenschapper Jodie Jackson omschrijft nieuws als “een extreem verslavende drug, die zorgt voor angst, negatieve gevoelens, hulpeloosheid, vijandigheid en afstomping”. En hier vul ik me dus elke ochtend mee? Lekker dan …

Ik blijf thuis bij mijn hemelse Vader, want daar is het pas écht veilig

Corona laat mij (opnieuw) zien dat ik mijn wereld niet kan controleren, laat staan dé wereld. Het enige wat ik kan doen, is bepalen wie of wat ik de macht geef om te spreken. Vul ik me met woorden van angst, twijfels en leugens, of kies ik voor de stem van leven en liefde? Ik ga het anders doen. Vanaf nu lees ik het Goede Nieuws. Blijf ik thuis bij mijn hemelse Vader, want daar is het pas écht veilig. Boen ik netjes mijn handen, maar vertrouw ik er ook op dat hij mijn hart wast.

En ja, corona heeft gewonnen van de EO-Jongerendag, maar wij zullen het thema ‘Speak Life’ onverminderd laten horen. In het BEAM Magazine, op social media en in contact met jou. Liefde is immers óók besmettelijk. En de Bron van die liefde is altijd sterker. Ik hoop dat je onthoudt dat woorden een leven kunnen veranderen. Jouw woorden voor anderen en Gods woorden voor jou. Dus: SPEAK LIFE!

De EO-Jongerendag gaat dit jaar helaas niet door. Lees hier meer!

Geschreven door

Marlieke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡