Ga naar submenu Ga naar zoekveld

COLUMN | Jij bent niet mooi zoals je bent

8 oktober 2021 · Leestijd 2 min

Ik heb botox tussen mijn wenkbrauwen, fillers in mijn jukbeenderen en een neuscorrectie gehad. Toch kies ik ervoor om dit bewust niet te delen, want iedereen is mooi zoals hij is!

Berichten als deze zie ik regelmatig op mijn influencer-rijke tijdlijn voorbijkomen. Je gezicht bijspijkeren doe je tegenwoordig in hetzelfde uurtje als de boodschappen. TikTokkers vertellen achter het stuur dat ze hun nagels én lippen vandaag laten doen. “Ik vind mezelf heel lelijk, maar jullie zijn gorgeous!” De zogenaamd goed bedoelde kreten van internationaal internetschoon doen van alles met me. Enerzijds, en ik durf het bijna niet te zeggen, voelt het als een vrijbrief. ‘Als zij het doet, mag ik het ook.’ Gelukkig kan ik deze gedachte meestal relativeren (en komt mijn naaldenfobie eindelijk van pas). Maar anderzijds: op mijn veertiende had ik het misschien overwogen…

Het is vooral de pijnlijke ironie in deze berichten die mijn nekharen overeind zet. Instagrammers die een body-positieve draai proberen te geven aan het delen van hun eigen ingrepen, zouden misschien hun ogen moeten laten tunen in plaats van hun lippen. Blind als ze zijn voor de enorme invloed die ze hebben. Alles wat er na de zin ‘ik heb botox’ volgt, maakt voor jonge meiden (en jongens) vaak al niet meer uit. Zij hebben je YouTube-video al gepauzeerd om te googelen waar je goedkope fillers scoort. Zeggen iets bewust niet te delen, terwijl je het wél doet, is een hypocriete paradox.

Het normaliseren van eeuwige jeugd door cosmetische ingrepen kan in mijn beleving onmogelijk gezond zijn. Dus hierbij een oproep voor de idolen van jonge volgers. Schrap de afspraak met ‘Dr. Beauty’ uit je agenda. En als je het wel doet, laat dan vooral de ‘before and after’-foto weg uit je instaplanning. En vergeet niet: ook jullie zijn perfect geschapen.

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡