Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Column: IK.MAG.OOK.NOOIT.IETS.(VAN.GOD.)

14 september 2020 · Leestijd 3 min

“Maakt me niet uit wat je vrienden doen, jij blijft thuis. Je hebt een toets morgen.” JONGUH, waarom heeft God ouders uitgevonden?! Waarom kwam ik niet gewoon uit de klei en mocht ik het vanaf dat moment allemaal zelf bepalen? Of ja, die ouders van Robert doen niet zo moeilijk over het feestje van vanavond. Kunnen ze mij niet adopteren?

Helaas bleven deze gedachtes geen gedachtes en heb ik als tiener hele lelijke dingen tegen mijn ouders gezegd wanneer ze mij iets verboden of ontzegden. Ik kon ze wel schieten. Hun enige tegenargument was dat ze het ‘voor mijn toekomst’ deden. Nou, je verpest mijn toekomst alleen maar meer als ik nu niet wat meer mag genieten. Als ze maar ‘goed onthouden’ dat als ik later groot ben, ik alleen maar patat eet en na twaalven mijn bed in ga. En geen enkel feestje mis. “Ik mag ook nooit iets, ik word nooit zoals jullie!” 

Later

En hier zijn we: het is later. Ik ben ‘groot’ en woon op mezelf. Dus dans ik nu mijn volgevreten patatpens leeg tot de vroege ochtenduren? Nope, niets van dat eigenlijk haha! Ik eet magere yoghurt met fruit, sport netjes drie keer in de week en ga op tijd naar bed, omdat ik de dag erna weer moet werken. De meeste feestjes sla ik over. Niemand die het mij verbiedt om elke dag te frituren of te fuiven, maar ik heb de behoefte niet meer, omdat ik nu pas snap hoe ongezond dat voor mij is. 

Zo ervaar ik God ook: waar ik vroeger dacht dat ik niets mocht van God, zie ik nu dat Hij alleen maar het allerbeste met ons voor heeft en daarom de dingen zegt die Hij zegt. Het zijn geen verboden, maar geboden (leefregels): het staat mij vrij om af te wijken van wat God gebiedt, maar aangezien Hij veel groter is, zal ik altijd merken dat het vrij onverstandig is en achteraf balen dat ik ooit van Hem ben weggelopen. Gelukkig mag ik dan altijd terugkomen.

Onvrijheid

De meesten van mijn klasgenoten die vroeger alle vrijheid kregen, moesten hun schooljaar opnieuw doen (Robert). Of gingen voor de kick steeds gekkere dingen proberen, slikken of eten. Wanneer je thuis geen grenzen krijgt, probeer je ze alsnog op te zoeken. Vrijheid bestaat alleen naast een zekere mate van onvrijheid. Ik kreeg liefdevolle grenzen en grenzeloze liefde. Niet om mijn leven af te pakken, maar om te leren wat vrijheid is en waar mijn eigen grenzen liggen.

Had ik dat 10 jaar geleden maar geweten, dan had ik God en mijn ouders een hoop ellende bespaard. 

Deze column en véél meer verhalen lees je in het nieuwste BEAM Magazine. Word lid en ontvang 'm 4 keer per jaar of vraag een gratis proefnummer aan.

Geschreven door

Bas

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡