Ga naar submenu Ga naar zoekveld

COLUMN: Ik wil niet iemands tweede keus zijn

29 april 2016 · Leestijd 3 min

“Mijn vader komt vanavond langs om het over de verkoop van het huis te hebben. Ze zijn alleen maar aan het ruziën sinds ze gescheiden zijn”, zegt de blonde tegen haar vriendin in de trein. Een troostend antwoord volgt:

“Rot zeg. Ik heb geluk met mijn ouders die nog bij elkaar zijn. Soms ben ik wel eens jaloers op ze. Mijn vader is mijn moeders derde vriendje! En daarmee is ze getrouwd. Inmiddels heb ik vijf vriendjes gehad. Bij allemaal ging het fout.”“Je leert er wel van, maar het is niet leuk..”“Misschien, maar ik wil nu iemand die echt voor me gaat. Het is tegenwoordig zo gemakkelijk om iemand te krijgen. Kijk maar naar Tender. Voor jou tien anderen.”“Ja, dat maakt dat je bijna niet meer in de liefde zou geloven.”“Mijn Jelle was dan wel heel knap, maarjah – zijn innerlijk. Ik moest me altijd aan hem aanpassen. Ik wil iemand met wie ik kan communiceren, met wie ik over alles kan praten en dan niet alleen over school. Hij begon nooit het gesprek., het kon gerust een uur stil zijn. En hij had contact met zijn ex. Denk je dat hij is vreemdgegaan?” “Nee, ik geloof niet dat hij is vreemd is gegaan. Maar je verdient beter dan die Jelle..”“Het doet er niet meer toe,. Uiteindelijk ben ik blij met mijn beslissing om het uit te maken, ook al mis ik hem wel heel erg. Ik wil iemand die ik niet hoef te delen. Dan zal mijn zelfbeeld omhoog gaan. Ik wil niet iemands tweede keuze zijn. Ik heb iemand nodig die echt voor me gaat en…“

Arachne, stop! Dit is onbeschoft, meeluisteren in de trein met andermans gesprekken. Ik doe hard mijn best, vaak lukt het niet. Mijn oren dichtstoppen is onmogelijk. De trein is net een steekproef  van een onderzoek, allerlei type mensen stappen in dit gele coconnetje. Kort en intiem reis je met iemands wereldje mee. Proef je iemand gloriamomenten of doffe ellende – zoals het gesprek hierboven. Eigenlijk zou ik een onbeleefde bemoeial willen zijn en zeggen: Er is Iemand die honderd procent voor jou gaat. Waarbij je nooit een tweede keus bent. Iemand bij wie je zelfbeeld niet naar de Filistijnen gaat, maar het opkrikt tot ongekende hoogte. Op wie je mag vertrouwen dat hij een jongen op je pad brengt met wie je jouw leven levenslang kunt delen. Iemand die jou laat geloven dat echte liefde bestaat.   Maar ik zwijg. Een fatsoenlijk treinreiziger mengt zich immers nooit in een gesprek. Zwakkeling.  Arachne Molema is senior crossmediaal redacteur bij BEAM. 

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡