Ga naar submenu Ga naar zoekveld

COLUMN: "Ik wil er niet 24/7 voor vrienden met problemen zijn"

25 oktober 2019 · Leestijd 4 min

Pas kreeg ik het weer: zo’n verschrikkelijk irritante melding van WhatsApp: Opslagruimte bijna vol. En elke keer als je WhatsApp opent (wat dan gênant vaak blijkt te zijn) moet je de melding weer helemaal wegklikken. Vreselijk irritant!

Iets langer geleden zat mijn opslagruimte ook bijna vol. Of eigenlijk: helemaal vol. Dit keer ging het niet over WhatsApp, maar over mijn hoofd. Verschillende vrienden hadden allemaal in dezelfde periode struggles met hun leven en deelden dat met me.

Ik kwam erachter dat ik onderschatte hoe goed ik dat zelf kon handelen. Ik wilde er voor al mijn vrienden tegelijk zijn, op een zo goed mogelijke manier, zonder te bedenken dat het ook effect op mij had. Nu had geen van deze verhalen persoonlijke invloed op mij, maar mijn vrienden hadden wel effect op me. Zien hoe ontzettend slecht je vrienden zich voelen is één van de rotste dingen om te zien.

Er wordt wel eens gezegd dat je het gemiddelde bent van de vijf mensen met wie je het meest omgaat. Nu weet ik niet of dit altijd klopt, maar feit is dat je omgeving veel invloed op je heeft. En de kans is ook groot dat jij je slechter voelt als het juist met deze 5 (of 2, of 10) mensen slecht gaat. Niks raars aan, wel ontzettend vervelend.

Egoïstisch

Want wat moet je er dan mee? Het is heel fijn om een vriendschap te hebben waarbij je erg close bent, maar bij echte vriendschap moet je ook grenzen kunnen stellen. Ontzettend egoïstisch voelde ik me om daar over na te denken, maar ik heb er uiteindelijk toch voor gekozen om dit uit te spreken. “Ik vind het echt heel erg voor je, dat meen ik, maar ik merk dat ik het zelf ook niet allemaal even goed trek. Ik wil er voor je zijn, maar ik kan er niet altijd voor je zijn en ik heb er ook niet altijd behoefte aan. Sorry!”

Zoals ik wel verwacht had, pakte dit prima uit. Niemand haatte me, niemand vond me een slechte vriend. Voor mezelf was het een grote opluchting en was de opslagruimte in mijn hoofd was weer een stukje leger. Ik kon er nog beter zijn voor mijn vrienden op de momenten dat er in mijn hoofd ruimte voor was.

Ik heb niet altijd behoefte om er voor je te zijn

'Kies voor jezelf!!' vind ik een nogal loze kreet en ontzettend cliché, maar het is eigenlijk toch wel wat ik mee zou willen geven. Niet in de vorm dat je je vrienden met problemen en negativiteit uit je leven moet verwijderen – doe dat alsjeblieft niet! Het is goed om er voor je vrienden te zijn in goede maar ook slechte tijden, dat is waar vriendschap voor is. Maar het is ook goed om grenzen te stellen. Je hoeft niet direct voor iedereen klaar te staan, 24 uur per dag. Durf aan te geven dat je het zelf ook niet meer trekt.

Waar je bij WhatsApp nog een waarschuwing krijgt als je opslagruimte bijna vol is, moet je dat helaas in het echte leven zelf bepalen. En dat kan soms verdraaid lastig zijn.

Raakt jouw WhatsApp-opslag nooit vol en kan er nog wel wat bij? App dan INSPIRATIE AAN naar 06 83673700 en ontvang 3x per week een inspiratie-appje!

Geschreven door

Inge

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡