Ga naar submenu Ga naar zoekveld

COLUMN: Vrijwilligerswerk, wat heb IK eraan?

5 oktober 2020 · Leestijd 3 min

“Wat is je naam?” Voor de honderdste keer probeer ik mijn naam te zeggen alsof ik mij voor het eerst voorstel. “Bas.”, antwoord ik de vrouw waar ik al dertig wandelingen mee heb gemaakt. “Hallo Bas, wat doe je hier?”

Ik ben in een huis voor mensen met een lichte dementie. Sinds een half jaar doe ik hier vrijwilligerswerk. Ik bak taarten met ze, doe spelletjes, leg puzzels, schenk koffie of thee in, luister oud-Hollandse liedjes als Poen en Tulpen uit Amsterdam en fiets door Ede met een duofiets.

Eigenlijk wilde ik dit nooit aan de grote klok hangen. Iets goeds doen voor de wereld, zonder het naar de wereld terug te schreeuwen. Toch ben ik de afgelopen maanden langzaam van gedachten veranderd. Als ik zie hoe keihard de zorg werkt en hoeveel het hen helpt als je gewoon een middagje (al is het een uurtje) met één bewoner een ommetje maakt of kletst. Daarmee ontlast je de zorgmedewerkers en geef je iemand een superfijne ervaring.
⠀⠀
Natuurlijk vraagt het veel geduld om mijzelf elke week opnieuw voor te stellen en uit te leggen wat ik hier doe. Natuurlijk moet ik eraan wennen dat alles vijf keer zo sloom gaat (ook wel lekker). En natuurlijk wil ik soms liever iets anders doen (serie loeren, ben niet voor niets een millenial). Toch vind ik het belangrijk om mezelf te dwingen iets bij te dragen op een vlak waarbij het een keer NIET om mezelf of mijn ontwikkelingen gaat.

Wat heb ik eraan?

Nu de belangrijkste vraag van tegenwoordig: wat heb ik eraan? Nou. Zie het vertraagde leven als mindfullness, of de wandelingen/fietstochten als sporten, of de gesprekken als een welkome afleiding van een stressvolle baan. Wat je persoonlijke intenties ook moge zijn: je doet het hier niet voor jezelf, maar voor de ander. Dat is al meer dan genoeg. Ik wil je aanmoedigen om ook elke week een dagdeel/uurtje/half uur/desnoods 10 minuten in te ruilen voor vrijwilligerswerk (een kaartje sturen voor Code Grijs bijvoorbeeld). In te ruilen voor mensen die jouw tijd goed kunnen gebruiken.

Ondanks dat ze het verleden niet meer weten en je over een week weer bent vergeten, maak je een groot verschil in het heden.

PS: Deze foto is pre-corona

PS2: BEAM komt deze week in actie voor eenzame ouderen door ze zoveel mogelijk kaartjes te sturen (ja, dat helpt echt). Lees hier meer!

Geschreven door

Bas

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡