Ga naar submenu Ga naar zoekveld

COLUMN: Ik sta te juichen als iemand vreemdgaat

9 november 2021 · Leestijd 3 min

Het is een typisch boy meets girl-verhaal. Een toevallige ontmoeting in een koffietentje leidt tot een uitwisseling van telefoonnummers. Ze gaan op date, hebben seks en worden langzaam kneiterverliefd op elkaar. Het lijkt te mooi om waar te zijn en dat is het ook. Zij heeft namelijk een relatie. Maar goed, dat mag de pret niet drukken. Een gebroken hart meer of minder in de wereld maakt toch niet zoveel uit? De relatie wordt een ex en de vlam wordt een relatie. Eind goed, al goed.

Stop. Even de film op pauze. Ik word zo meegezogen in het verhaal dat ik amper doorheb dat er een spelletje wordt gespeeld met mijn eigen normen en waarden. Ik ben toch tegen vreemdgaan, tegen overspel? Waarom zie ik het dan niet als ‘verkeerd’ wanneer de hoofdpersoon het bed induikt met iemand die niet haar vriend is? Ik begin nog net niet te juichen wanneer ze haar partner verlaat en wegvlucht met de nieuwe liefde van haar leven. Pas als ik de tv uitzet en uit het verhaal stap, denk ik: ‘Wacht, dit was niet oké’.

De bad guy

Ik zie het steeds vaker in films en series: vreemdgaan wordt normaal. Bij Temptation Island smult het publiek ervan wanneer het de verleiders lukt om een deelnemer te zoenen. In de vele RomCom’s (romantische comedy’s) die ik heb gezien, moet de hoofdpersoon eerst vreemdgaan om te beseffen dat hun partner de ware, of juist de bad guy is. Tijdens een goedkope, Nederlandse film begin ik het bijna normaal te vinden dat de hoofdpersoon seks heeft met de broer van haar man. De liefde is een spel dat je blijkbaar met meerdere mensen tegelijk mag spelen.

Waarom ga je vreemd?

Omdat het me zo bezighoudt, besluit ik een simpele vraag in te tikken in de Google-zoekbalk: Waarom gaan mensen vreemd? Ik verwacht dat het draait om seks, aandacht of onverwacht verliefd worden op een collega. Het echte antwoord geeft me nog meer vragen: mensen gaan vreemd, omdat het kan. Vreemdgaan is volgens onderzoek onderdeel van een innerlijke zoektocht. Mensen raken zichzelf kwijt en vreemdgaan is een onderdeel van de reis die ze afleggen. Ze vinden een nieuwe of vernieuwde versie van zichzelf in het bed van iemand anders.

Gebroken hart

Als ik eerlijk ben, vind ik het zwak als je iemand anders nodig hebt om jezelf te vinden. Ik heb van dichtbij gezien wat vreemdgaan kan doen met een relatie of zelfs een gezin. Ik zal het daarom nooit begrijpen of goedkeuren. Een kortstondig geluksmoment weegt niet op tegen het gebroken hart van je partner of beschadigd vertrouwen. Een relatie is hard werken en soms kom je er inderdaad achter dat je toch niet elkaars soulmate bent. Wees dan eerlijk genoeg om de relatie netjes te beëindigen. Onthoud dat liefde geen spel is en vreemdgaan niet de norm. Niet in het echte leven en niet in films.

BRON: Libelle

Geschreven door

Daniëlle

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡