Ga naar submenu Ga naar zoekveld

COLUMN: 'Ik houd van griezelen, maar ook van God'

28 oktober 2017 · Leestijd 3 min

Ik koop Halloween-versiering voor mijn kamer, overweeg ieder jaar weer om naar Walibi Fright Night te gaan en kijk mijn favoriete horrorfilms keer op keer. Oh ja: en ik ben christen. En ik denk dat dat prima samen kan gaan.

Lees ook: Elliot (17) evangeliseert op Halloween Fright Night bij Walibi

Ik houd van griezelen. Ik ben dol op horrorfilms van clowns die mensen aanvallen en poppen die tot leven komen. Mijn ouders hebben nooit begrepen dat ik vol verwachting uitkeek naar de seizoen finale van The Walking Dead. Een paar jaar geleden las ik ergens een artikel waarin christenen reageerden op de stelling ‘Ik vier ieder jaar Halloween’. Niemand begreep het. Halloween is een ‘duivels’ feest en is verzonnen om niet-christelijke praktijken te bedrijven. Maar dat is niet hoe ik het zie.

Halloween is niet meer voor de mensen die de duivel willen eren. Dat sprookje, of eerder die nachtmerrie, is wat mij betreft, al heel wat jaren geleden opgehouden. Halloween is nu alleen nog voor de traditie. Jaarlijks weer een fout kostuum huren, pompoen-cupcakes maken en je hele huis versieren met zingende spoken en flikkerende lampjes. Het is één groot commercieel feest. En I love it.

Ik heb mij jarenlang schuldig gevoeld om het feit dat ik wel christen ben, maar tegelijkertijd ook dol ben op horrorfilms.

Want nee: ik ga dinsdagavond niet in een cirkel zitten om geesten op te roepen met een kaars in mijn hand. Ik ‘vier’ geen Halloween. Ik ‘eer’ Halloween ook niet. Wie doet dat nog? Halloween is er voor de mensen die een kick krijgen van horror en zich op die dag even lekker kunnen uitleven. Het heeft niks meer te maken met realiteit, met serieuze daden en bedreigingen, of met daadwerkelijke praktijken. Het heeft te maken met alles waarvan we geloven dat het niet bestaat, maar wat je wel de stuipen op het lijf jaagt. Niet dat ik zeg dat geesten niet bestaan, want die dingen maken mij ook doodsbang (en daar kijk ik dus geen films over).  

Ik heb mij jarenlang schuldig gevoeld om het feit dat ik wel christen ben, maar tegelijkertijd ook dol ben op horrorfilms. Ik houd van griezelen, maar ik houd ook van God. Ik was ervan overtuigd dat het een zonde is. Dat ik daarmee de duivel toeliet in mijn leven. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Ik heb er lang over nagedacht en over gepraat met anderen. Ik weet nu, dat als ik ervan overtuigd ben dat wat ik in die films zie niet echt is, ik ook niet met ‘duivelse praktijken’ bezig ben. Weet waar je hart en je geloof ligt en dat horror daar niks mee te maken heeft. God en je geloof staan los van horror. Je helemaal een hoedje schrikken hoeft dan geen zonde zijn. 

Wat vind jij van Halloween? Laat het ons weten en mail naar beamredactie@eo.nl of WhatsApp naar 0683673700

Lees nu: Dit is de andere kant van Halloween

Lees meer columns van Nienke op haar blog!

Geschreven door

Nienke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡