Ga naar submenu Ga naar zoekveld

COLUMN: Ik glij liever door olifantenpoep dan dat ik naar een feestje ga

12 januari 2019 · Leestijd 4 min

Ik heb net als elke millenial last van FOMO. Voluit: Fear of missing out. Dus eigenlijk ben ik bang dat als ik ergens niet ben, dat ik dan écht wat mis. Als mijn familie weer eens besluit om spontaan uit eten te gaan, terwijl ik er niet ben: au. Of als er taart is op de redactie. Oké, deze is minder erg, want we hebben bijna elke week wel taart. Mijn FOMO is zelfs al aanwezig als mensen die ik nooit meer spreek samen naar een restaurant gaan.

Maaaar

Toch zijn er ook genoeg sociale fuifjes waar ik geen FOMO van krijg. Denk aan feesten. Pas waagde ik me aan een huisfeestje. Terwijl we daar om de keukentafel zaten, kwam ik erachter dat ik 1. de oudste was en 2. als enige water dronk (#stayhydratedkids). De gevaarlijke jij-wordt-straks-bekroond-tot-moeder-combinatie. En inderdaad werd die rol mooi aan mij voorgeschreven. Dus de rest van de avond schotelde ik mensen water voor, stuurde ik tieners 28 keer naar bed en hield ik haren naar achter bij de wc. Natuurlijk wil ik niet van plek ruilen met dezelfde permanente wc-bezoekers, maar deze rol is ook geen pretje. Het zorgen voor vrienden is niet erg, maar als het tijdens elk feestje gebeurt, wordt het minder leuk. De momfriends verdienen een award (of gewoon wat waardering) per avond die ze opofferen.

Voor de duidelijkheid, openbare feesten zijn ook niet mijn ding. De muziek staat te hard, de lichten flitsen te snel en het stinkt overal naar de combinatie van roken, alcohol en zweet. Voor mij veel te veel prikkels. Daar vertelde ik al eerder over, dus je kan er hier meer over lezen. Ik weet dat sommige vrienden leven voor die vrijdag- of zaterdagavond, maar ik haal er geen plezier uit. 

Ik vind het meer dan prima als mijn vrienden een feestje hebben, terwijl ik thuis op de bank zit

Natuurlijk vind ik het leuk om met die vrienden wat af te spreken. MAAR NIET ALS FEESTJE, BIJ EEN FEESTJE OF PUUR OM HET FEESTJE. Tijdens een feestje is prima, maar dan minstens vijf kilometer daar vandaan. Op een bank. In een huis. Zonder alcohol. Oké, misschien een beetje alcohol, maar geen haar-vasthouden-terwijl-jij-boven-de-wc-hangt-alcohol, want dan moet ik weer de momfriend uithangen. Ik vind het prima als mijn vrienden een feestje hebben, terwijl ik thuis op de bank zit. Ik word niet jaloers of verdrietig en ik zal ze ook niet blokkeren op Instagram. 

Hmm

Deze column klinkt misschien wat overdreven, maar dat is het hele concept van feestjes ook. Je hoeft geen groot feest te geven als je jarig bent. We kunnen ook gewoon spelletjes doen? Je hoeft niet naar een schuurfeest tijdens oud en nieuw. Vuurwerk kan je ook bekijken vanaf het balkon. Je hoeft niet stiekem naar een club, omdat je vrienden uit willen. Als jij je niet comfortabel voelt in bepaalde sociale situaties, dan hoef je echt niet te doen alsof. Vermijd die momenten (wat bij mij dus alle ‘alcohol’-feestjes zijn) en doe dingen waar je wel van geniet. 

Redacteur Wilke is bijvoorbeeld geen fan van stappen, maar ze ging voor een keer toch uit haar comfortzone! Wil je weten hoe ze dat vond? Lees het hierrr.

Geschreven door

Silke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡