Ga naar submenu Ga naar zoekveld

COLUMN | Ik ga je lachgas niet afraden

8 december 2021 · Leestijd 3 min

De suis in mijn oren wordt steeds harder, ik heb de slappe lach, maar ik maak geen geluid, in de verte klinkt dof de muziek van de dj. Om me heen staan vrienden minstens zo hard stuk te gaan, maar dan om mij. Voor een paar euro worden de volgende ballonnen ingeslagen.

Lachgas: een kleine high die een paar seconden duurt, waarna je meteen weer de oude bent. Als je het heel af en toe gebruikt, is lachgas vrij onschuldig. Ook ik heb dat zo ervaren. Maar bij te veel of onhandig gebruik gaat het mis, bleek vooral het afgelopen jaar. Bij 1800 ongelukken met tientallen doden werd lachgas aangetroffen. Jongeren raken tijdelijk of blijvend verlamd. Zelf gebruikte ik het niet in de auto, maar had geen idee hoe schadelijk het kon zijn. Zelfs toen het zwart werd voor mijn ogen, en ik even in elkaar zakte op de dansvloer, kon me dat weinig schelen. Iedereen deed het en niemand ging er met mij over in gesprek, dus ik dacht: hier is niks mis mee.


Dat ik wel eens lachgas heb gebruikt, voelt als een flinke bekentenis als BEAM-redacteur. Ik zet me schrap voor de reacties. Onderwerpen als deze, die zijn nogal taboe binnen (onder andere) christelijk Nederland. Een biertje of wijntje, prima, maar lachgas?! Daar is absoluut geen sprake van. En misschien als we het maar hard genoeg verzwijgen, het demoniseren, dan bestaat het ook niet, dan gebruikt niemand het. Behalve dat één op de tien jongeren tussen de 12 en 16 het dus wél gebruikt.


Wil ik nu schreeuwen dat je zover mogelijk bij lachgas vandaan moet blijven? Nee, ik ben je moeder niet. Maar ik zou graag het gesprek - dat ik nooit gehad heb - starten. Lachgas werd het afgelopen jaar populairder dan ooit. Grote kans dat jij het al eens voorbij hebt zien komen of zelf hebt gedaan. Dus doen alsof alle ballonnen op feestjes bedoeld zijn als versiering, dat is naïef. Maar erover in gesprek blijven is gelukkig altijd een optie. Wat is het voor middel, wat gebeurt er met je en vooral: waar kan het misgaan? Ik weet inmiddels hoe schadelijk lachgas kan zijn, en had dat graag eerder geweten. Maak die keuzes voor jezelf, want wie geïnformeerd lacht, lacht het best.

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡