Ga naar submenu Ga naar zoekveld

COLUMN: Ik eet geen vlees, dus ik ben beter dan jij

9 maart 2022 · Leestijd 4 min

“WIL JE ECHT GEEN BITTERBAL?!” klinkt het in mijn oor. Een gigantische schaal minisnacks verschijnt onder mijn neus. Ik sta op een huisfeest waar het frituur-moment is aangebroken. “Nee thanks, ik eet geen vlees” zeg ik. Twee paar lichtverbaasde ogen staren me aan. Het lijkt of hij even van zijn stuk is gebracht. “Maar dieren gaan toch wel dood. Wat boeit dat nou?” Ik zie mijn kans om mijn standpunten aan hem uit te leggen, maar ik zie dat hij alweer afgeleid is. Laat maar gaan, denk ik bij mezelf.

Ooit vond ik vlees lekker en vond ik mezelf daardoor egoïstisch, maar dat gevoel drukte ik weg. Ik besefte dat ik niet echt wilde weten wat er bij de vleesindustrie kwam kijken. Ik dacht: als ik dat allemaal weet, wil ik sowieso geen vlees meer eten. Waarom veranderde mijn mening dan? Het antwoord is simpel. Ik werd door de film Cowspiracy met mijn neus op de feiten gedrukt. Nog na-gruwelend van de beelden die ik zojuist had gezien, klapte ik mijn laptop dicht en kon ik alleen maar denken: dit was de druppel, ik eet geen hap vlees meer.

Nu eet ik al langer dan een jaar geen vlees en doe ik mee aan de Week zonder vlees én Zuivel; een week veganist dus. Nu ben ik beter dan jou, toch? Natuurlijk niet. Ik sta soms véél te lang onder de douche of kies ervoor om met het vliegtuig te gaan in plaats van de trein. Ik ben niet perfect, verre van, maar wil wel ergens voor staan en iets tegen klimaatveranderingen proberen bij te dragen. Niet aan de zijlijn toekijken. En ja, dan moet ik mezelf soms twee keer in de spiegel aankijken of ik nog probeer zonder oordeel naar de ander te kijken.

Genesis 1:26: ‘En God zei: "Laten We mensen maken, mensen die op Ons lijken. Ze zullen heel erg op Ons lijken. Ze moeten zorgen voor de vissen in de zee, de vogels in de lucht, het vee, de kruipende dieren en voor de hele aarde."

Dus “Wat boeit dat nou?” Nou, niemand is perfect, maar de aarde wel. Laten we dat proberen zo te houden.

PS: Benieuwd welke mogelijkheden er zijn om duurzamer te leven? Hieronder vind je 4 tips!

Hoe kan jij duurzamer leven?

1. Wees bewust van de spullen die je koopt en koop minder 
De grootste impact die we hebben op het milieu komt doordat we vaak nieuwe spullen kopen. Denk aan de CO2-uitstoot van fabrieken in China die onze spullen maken, water- en landgebruik en ontbossing. Wees dus bewust van spullen die je koopt. En als je toch nieuwe spullen of kleren nodig hebt, shop dan tweedehands of kies voor duurzame kleding. (Tip: Vinted)

2. Eet (vaker) vegetarisch
Naast het kopen van spullen heeft het eten van vlees een grote impact op het milieu. Dit komt door de enorme CO2-uitstoot die de vleesindustrie veroorzaakt. Wil je duurzamer leven? Probeer dan eens wat vaker vegetarisch te koken of kies bijvoorbeeld vaker voor vleesvervangers.

3. Reis duurzamer
Vliegen veroorzaakt enorm veel uitstoot van CO2. Een retourtje New York zorgt bijvoorbeeld voor een uitstoot van 1,77 ton CO2. Dat staat gelijk aan 18% van het jaarlijkse energieverbruik van een Nederlands huishouden(!) Vlieg daarom alleen bewust en als het écht niet anders kan. Reis in plaats daarvan binnen Europa wat vaker met de trein.

4. Voorkom voedselverspilling
Wist je dat Nederlanders gemiddeld 34,3 kilo eten per jaar weggooien? Dit is ontzettend zonde van het water, de CO2-uitstoot en het energieverbruik dat bij de teelt van voedsel komt kijken. Probeer voedselverspilling daarom zoveel mogelijk te voorkomen. Maak een boodschappenlijstje en vries restjes eten in. Het scheelt je ook nog eens een hoop geld!
 
BRON: FLYGRN

GEDICHT: Als je strijd voor een beter klimaat, wordt er direct een ander schuldgevoel aangepraat

Lees ook over:

GEDICHT: Als je strijd voor een beter klimaat, wordt er direct een ander schuldgevoel aangepraat

Geschreven door

Tirza

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡